torstai 29. joulukuuta 2022

Upseereiden uimakoulu

 Pikkuisen epäselvä oli eilen mainitsemassani Antony Beevorsin Venäjän vallankumous ja sisällissota -kirjassa kerrottu tieto juopuneiden sotilaiden Viipurissa tekemästä joukkomurhasta. Voi olla, ettei tapaus liittynytkään keväällä 1918 tehtyihin Viipurin lääninvankilan hirmutöihin, vaan syksyllä 1917 järjestettyyn upseerien uimakouluun.

Silloinhan bolševikkeja kannattaneet venäläiset sotilaat sieppasivat Viipurin päävartiosta 11 kenraalia ja everstiä. Siepatut upseerit vietiin Turun sillalle, josta heidät heitettiin veteen. Upseerit, jotka yrittivät päästä uimalla rantaan, ammuttiin.

Surmattujen joukossa oli muun muassa 42. armeijakunnan komentaja, kenraali Vladimir Oranovski sekä suomalaissyntyinen Viipurin sensuuria aiemmin johtanut everstiluutnantti Karl Kyrenius, joka ehti ennen surmaamistaan ampua yhden rannalla seisseen sotilaan, joten ilman vastarintaa upseerit eivät uimasilleen ryhtyneet.

Jo ennen Viipurin uimakoulua heti helmikuun vallankumouksen jälkeen venäläisiä upseereita tapettiin Helsingissä. Arviot Helsingissä surmattujen upseerien ja aliupseerien määrästä ovat vaihdelleet 40:n ja 100:n välillä. Lisäksi surmattiin muutamia miehistöönkin kuuluneita. Pari vangittua upseeria teki ilmeisesti itsemurhan.

Jotkut venäläiset väittivät myöhemmin Helsingin upseerisurmia matruuseiksi naamioituneiden saksalaisten agenttien tai bolševikkien teoiksi, mutta kumpaakaan väitettä ei ole pidetty kovin uskottavana. Upseereiden ja miehistön henkilösuhteet olivat Venäjän armeijassa jo siihen aikaan huonot eivätkä ne ole tainneet sen jälkeenkään parantua, mikäli yhtään on uskominen tätä videota Ukrainan suunnalta.

Videolla Venäjän puolustusvoimain edustaja yrittää takoa pampulla lisää taistelutahtoa alaisiinsa, joiden kerrotaan karanneen linjasta. Tilanne näyttää niin uskomattomalta, että helposti epäilee ukrainan armeijan propagandaosaston lavastaneen tilanteen. Jos video kuitenkin on totta, niin epäilen, että historia saattaa vielä toistaa itseään ja Venäjän armeijan upseereita opetetaan kohta uimaan vaikkapa jossain Kertsin salmen sillalla. https://www.facebook.com/roxsu.salminen/videos/1307401383152650?idorvanity=708323245857015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti