sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Esko Aho ja presidenttipeli

 Olen pikkuisen epäillen suhtautunut Esko Ahoon yhteiskunnallisiin näkemyksiin sen jälkeen, kun hän jossain tv-haastattelussa, jossa häntä syyllistettiin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, vetosi Tuntemattomaan sotilaaseen, jossa hänen mukaansa Hietanenkaan ei kaivannut syyllisiä, vaan Lahtista ja konepistoolia. Jokainen suomalainen, joka jotain tietää, tietää, ettei Hietanen kaivannut Lahtista ja konepistoolia, vaan Lahtista ja konekivääriä.

Tuo on tietysti pieni ajatuskatkos, mutta suurempi ajatuskatkos oli se, että pari vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan Mustien joutsenten vuosi Aho kertoo, että Moskovan vuoden 1993 mustan elokuun tapahtumien yhteydessä tankin kannella vanhaa valtaa vastustanutta Boris Jeltsiniä suojasivat turvamiehet lyijylevyillä.

Itse en ikimaailmassa jaksa uskoa, että turvamiesten kannattelemat suojalevyt olisivat olleet lyijyä; siinähän ei ole mitään järkeä, sillä lyijy on painava ja pehmeä metalli. Uskon, että ne levyt olivat titaania, joka on kova ja kevyt metalli, jonka avulla voi yrittää suojautua luodeilta. Jeltsinin turvamiehillä oli salkunnäköiset ruskeat kantamukset, jotka pystyi nopeasti aukaisemaan haitarimaisiksi titaanilevyiksi.

Mutta ei ole Esko Aho tyhmä mies. Hän nimittäin esiintyi tv:n Perjaintai -ohjelmassa ihan edukseen. Voi olla, että hän saattaa vielä ilmestyä Paavo Väyrysen vastaehdokkaaksi Keskustan presidenttipeliin. Ahon haastattelun voi katsoa tästä: https://areena.yle.fi/1-3768892

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti