lauantai 17. joulukuuta 2022

Keskitysleirin komendantti Aku Korhonen

Jos näyttelijä-punapäällikkö Jalmari Parikka oli aikoinaan Suomen hauskin mies, niin Suomen paras näyttelijä oli aikoinaan Aku Korhonen, joka myös oli hauskan miehen maineessa, mutta ei niin hauskan kuin Parikka.

Luin vuosia sitten Pekka Railon muistelmat Valkoisten vankina; jostain syystä teos julkaistiin vasta 60 vuotta kirjoittamisen jälkeen. Railo paljastaa, että Kokkolan vankileirin komendanttina toimi Aku Korhonen. Hän esitti kovin sotaista johtajaa huolimatta uskottavuutta vähentävästä savolaisukon ulkomuodosta. Mutta vangit pitivät Akusta, koska vaikka hän näytteli kovasti karskia sotilasta, oli hän silti hyvin inhimillinen.

Ja monta kertaa inhimillisyyteen kuuluvat pienet inhimilliset heikkoudet. Niinpä komendantti Korhosen ura sai vähän nolon lopun. Hän nimittäin sortui juopottelemaan erään punavangin kanssa, miehet riitaantuivat jostakin ja vanki löi viinapullon rikki komendantin otsikkoon. Komendantin pääkuori sen sijaan ei rikkoontunut. Komendantti sai tapauksen seurauksena potkut ja vanki 12 vuotta kuritushuonetta.

Epäilen yleisen elämän kokemukseni pohjalta, etteivät keskitysleirin päällikkö ja vanki kuitenkaan riidelleet politiikasta, vaan ehkä viinapullosta. Nimittäin joskus Heinolassa asuessani törmäsin tapaukseen, jossa miesjoukko keskusteli kaupungin torilla kiivaasti lähestyvien eduskuntavaalien vuoksi sinne pystytettyjen mainoskylttien ääressä ja vallan pysähdyin kuuntelemaan, mitkä poliittiset voimat olivat ottamassa yhteen.

Mutta eivät miehet riidelleetkään politiikasta, vaan riita koski viinapullon omistussuhteita.

Syistä, joita voi vain arvailla, Wikipedia vaikenee täysin Aku Korhosen vaiheista keskitysleirin komendanttina:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aku_Korhonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti