sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Rutolan urheat naiset

Savolaisen sanarieskan mestari runoilija Kalle Väänänen muistetaan leppoisana huumorimiehenä. Tosin kyllä hänenkin luonteestaan löytyi pimeämpikin puoli. Sisällissodan aikaan hän nimittäin toimi Karjalan rintamalla sotaoikeuden jäsenenä. Sillä sotaoikeudella oli harvinaisen tiukka linja, vaikka eivät muutkaan sisällissodan sotaoikeudet olleet K J Långin kannattaman nykyisen liberaalin rangaistusperiaatteen kannalla. 

Niinpä esimerkiksi ainakin yleisen uskomuksen mukaan Lappeenrannan lähellä sijaitsevan Rutolan sahankin kaikki noin 40 työmiestä, jotka olivat tarinan mukaan perustaneet punakaartin suojelemaan työpaikkaansa tuhopolttajilta, ammuttiin opiksi ja ojennukseksi muille.

Esimerkiksi Varkaudessakin oltiin humaanimpia ja ammuttiin tehtaan työmiehistä vain joka kymmenes, ettei massatehtaan tuotanto kärsisi liiaksi. Haudankaivaja kertoi, että Varkaudessa vainaita lyötiin multiin peräti 450. Virallinen historiankirjoituksen mukaan niitä oli tosin vain puolet tuosta luvusta. Wikipedia kertoo, että pelkästään ns. Huruslahden arpajaisissa heti valtauksen jälkeisenä yönä ammuttiin 90 huono-onnista.

Tosin tässä yhteydessä kannattaa korostaa sitä, että kaikkia Rutolan sahan työmiehiä ei sentään tapettu, sillä yksi heistä nousi päästä läpiammuttuna seuraavana päivänä haudastaan eikä häntä voitu enää toista kertaa mestata, koska kirjanpito olisi seonnut.

Heinoassa asuessani opin tuntemaan eläkkeellä olleen kokoomuslaisen upseerin, joka oli vanhaa sotilassukua, koska jo hänen vaarinsa oli toiminut Rutolan punakaartissa ja tullut sen vuoksi ammutuksi. Tuo upseeri evp. oli jokseenkin uutistenlukija Arvi Lindin kaksoisolento, joka seikka hieman mietitytti minua, koska myös Arvi Lindin vaari teloitettiin Rutolan punakaartilaisena.

Mutta vaikuttava muistomerkki on sentään pystytetty Rutolan naisille. Pronssilaatassa lukee, että "RUTOLAN URHEILLE NAISILLE, JOTKA OTTIVAT OSAKSEEN RAADANNAN JA VASTUUN JÄLKIPOLVESTA, KUN VAINO VEI MIEHET VUONNA 1918". https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=rutolan+naisten+muistomerkki#imgrc=ABB8xxx-Li5PhM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti