tiistai 6. joulukuuta 2022

Kalle Jalkanen

Tämä kuva liittyy itsenäisyyspäivän teemaan ja Suonenjoen maineikkaaseen hiihtohistoriaan. Muutama vuosi sitten kävin etsimässä ihan Lappeenrannan keskustassa sijaitsevalta sankarihautausmaalta Suonenjoen Iisvedellä syntyneen olympiasankari Kalle Jalkasen haudan. Suonenjoella syntynyt Kalle asui kaatumishetkellään Lappeenrannassa, joten hänet haudattiin sinne.
 
Vaikka tämä kalmisto on yksi maamme suurimmista, siellä on harvinaisen selkeät opasteet ja niinpä löysin helposti Kallen haudan ja pystyin varmistamaan, että olympiavoittaja on saanut hautakiveensä hänelle kuuluvat olympiarenkaat. Sillä tavalla on maassamme tapana kunnioittaa olympiavoittajia heidän kuolemansa jälkeen.
 
Kallen viimeinen leposija sijaitsee noin kymmenen metriä hautausmaan Wäinö Aaltosen veistämästä vaikuttavasta muistomerkistä Helsingin suuntaan. Kalle Jalkanen kaatui syyskuussa -41 Inkerinmaalla Kirjasalossa kahden miinan räjähtäessä.
 
Pidetyn olympiasankarin kuolema kostettiin surmaamalla neljä sotavankia. Ansiokkaan urheilijan kuolema harmitti pataljoonan komentajaa majuri Mäntylää niin kovasti, että hän määräsi hetkeä aiemmin otetut vangit ammuttaviksi. Jalkasen joukkueen johtaja Tukia sai teloituksen suoritettavakseen.
 
Hän ei saanut miehiään tätä hirmutyötä tekemään, joten vänrikki itse joutui lainaamaan erään jääkärin konepistoolia. Sodan jälkeen tapausta tutkittiin sotarikoksena. Majuri Mäntylä sai teosta neljä ja puoli vuotta vankeutta, mutta konepistoolia käyttänyt vänrikki jätettiin tuomitsematta.
 
Kerrotaan, että Kalle Jalkanen pyysi jatkosotaan lähtiessään erästä hiihtäjäkaveriaan huolehtimaan vaimostaan ja lapsistaan, jos hänelle sattuisi jotakin. Hiihtäjäkaveri piti lupauksensa ja meni naimisiin Kallen lesken kanssa.
 
Lähellä oli, ettei Jalkasen suku saavuttanut toistakin olympiamitalia, koska Kallen serkku voitti vuoden 1948 Sankt Moritzin olympialaisten karsintakilpailun Suomessa, mutta sitten ilmeni, ettei häntä voitukaan valita joukkueeseen. Paljon mahdollista, että Kallen serkkupoika olisi saanut henkilökohtaisilta matkoilta mitalit ja viestissä Suomi olisi hyvinkin taistellut kullasta.

 
Virallisena selityksenä valitsematta jättämiseen oli se, että voittaja oli haavoittunut sodassa keuhkoon eikä hän tämän vuoksi olisi pärjännyt vuoristo-oloissa. Tosi asiassa katsastuksen voittajaa ei voitu valita, koska hän istui olympialaisten aikaan tutkintavankeudessa sotarikoksesta epäiltynä. Hän oli nimittäin ollut kaukopartiossa, joka ei voinut sillä kertaa ottaa vankeja. Hänet todettiin kuitenkin tutkimuksissa syyttömäksi asiaan eikä tuomiota tullut.
 

 

1 kommentti:

  1. "Suonenjoen Iisvedellä syntyneen olympiasankari Kalle Jalkasen haudan"

    Tuon syntymäkylän osalta on myös toisenlaista tietoa.

    https://www.karjalainen.fi/hiihtolajit/205401
    "Suonenjoen Sianjalan, myöhemmin Jalkalan, kylällä 10. toukokuuta 1907 syntynyt Kalle Jalkanen on yksi suomalaisen hiihtohistorian legendaarisimmista sankareista."

    Tuo Sianjalan kylän nimi lienee ollut käytössä vielä 1900-luvun alkupuolella mutta löytyy virallisista asiakirjoista vieläkin. Esim. vanhempieni perunkirjoituksessa maatila on Sianjalan kylässä vaikka sijatseekin Vehvilän tien varressa.

    VastaaPoista