sunnuntai 25. joulukuuta 2022

Kristjan Palusalu

Sen lisäksi, että olen kiivas antifasisti, niin ostin tuon eilen mainitsemani Pronssisoturi-patsaan, koska olen myös kiivas urheilumies ja tuo patsas liittyy olympiaurheilun historiaan.
 
Pronssisoturi-patsas esittää vahvarakenteista puna-armeijalaista suremassa kaatunutta toveriaan. Luulen tietäväni, ketä patsaan soturi suree. Ainakin hyvän tarinan mukaan patsaan mallina oli sekä kreikkalaisroomalaisen että vapaapainin raskaansarjan Berliinin olympiavoittaja virolainen Kristjan Palusalu.
 
Mies päätyi monien vaiheiden ja vankileirin jälkeen Puna-armeijan riveihin, mutta juoksi kesällä 1941 linjojen yli suomalaisten puolelle. Hänen virolaistoverinsa ammuttiin loikkauksen aikana ja luulen, että juuri häntä Palusalu suree. Loikkaus Suomen puolelle tapahtui Vienan Karjalassa ja harmittaa, että en muutama vuosi sitten siellä päin käydessäni muistanut pyytää sotahistoriallista seuruettamme hiljentymään tapahtumapaikalla.
 
Suomen puolella Palusalua vastassa oli sattumalta toinen olympiavoittaja, eli voimistelija Heikki Savolainen, joka tunnisti miehen. Savolainen kertoo muistelmissaan tapauksesta, jossa "jättiläiskokoinen" Palusalu antautui sotavangiksi. Tarkistin Wikipediasta Kristjan Palusalun strategiset mitat. Kengännumero oli 47, pituus 184 ja paino huippukunnossa 112 kiloa.
 
Ei hän ollut mikään jättiläinen nykynormien mukaan. Eikä hän edes ollut aikanaan maailman paras painija. Ykkönen oli todennäköisesti Helsingin Jyryn Kaarlo Ponsen. Hän ei vain sattuneesta syystä voinut osallistua olympialaisiin, koska kuului väärään liittoon. Asiantuntijoiden keskuudessa häntä yleisesti pidetään aikansa parhaimpana raskaansarjan painijana maailmassa. Sen asian on moni kapitalistinenkin tiedemies myöntänyt, vaikka Ponsen oli Työväen Urheiluliiton edustaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti