sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Hyvä Venäjän valta

 Minä, jolla on armolahja olla aina eri mieltä enemmistön kanssa, olen monta kertaa salaa mielessäni ihastellut, miten hyvin Venäjän tsaarit hallitsivat Suomea aikoinaan. Tilastotietoja minulle ei nyt ole käytettävissä, mutta epäilen, että kun Suomi 1809 liitettiin Venäjän unioniin, niin maamme oli yksi Euroopan viheliäimmistä paikoista yrittää elää.

Suomen kehitys oli Venäjään liittymisen jälkeen huima. Kun maamme itsenäistyi reilut sata vuotta myöhemmin vuonna 1917, niin luulen, että suomalaiset olisivat olleet sen aikaisessa Pisa-tutkimuksessa maanosan huippua. Jostain olen lukenut, että kansamme lukutaito oli Euroopan parasta, kun taas venäläisten lukutaito oli maanosan huonointa, ja tämä asia osaltaan selittää tietyt jännitteet kansojen välillä.

Ja luulenpa, että Venäjän tsaarit olivat keskimärin sivistyneempiä, mitä maamme hallitsijat myöhemmin. Esimerkiksi huonona hallitsijana pidetty Nikolai II ymmärsi ihan oikein, mihin kehitys oli maailmalla menossa. Luen parasta aikaa juuri ilmestynyttä Antony Beevorin kirjaa Venäjän vallankumouksesta ja jo alkulehdellä kerrotaan, että kun eräs englantilainen aatelisneito kysyi Nikolai II:lta, että voisikos Venäjäkin muuttua demokratiaksi, oli Nikolain vastaus inhorealistinen.

Hän vastasi: "Valtakuntamme poliittisten instituutioiden kehitys on kaksisataa vuotta Eurooppaa jäljessä. Venäjä on yhä enemmän aasialainen kuin eurooppalainen, ja siksi sitä täytyy hallita itsevaltaisesti." Luulen, että nykyinen tsaari Vladimir Pieni Kalsarinmyrkyttäjä ajattelee samalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti