maanantai 19. joulukuuta 2022

Argentiinan menestyksen salaisuus

Kuten olen aiemminkin joutunut monta kertaa myöntämään, on sukumme pieni, vaatimaton ja vähämaineinenkin. Tosin eilistä hirveän jännittävää jalkapallon MM-loppuottelua seuratessani mieleeni nousi, että suvullamme saattaa olla hyvin tärkeä merkitys Argentiinan jalkapallomenestyksessä. 

 
Näkemykseni taustaksi täytyy kertoa se, että kuopiolainen Yrjö Koivistoinen oli maamme maailmankartalle juosseen Hannes Kolehmaisen lapsuuden kaveri, kilpakumppani, hieroja, manageri, fysioterapeutti ja hän vastasi suurjuoksijamme lääkintähuollosta jopa siinä määrin, että olisin taipuvainen pitämään miestä maamme urheilulääketieteen isänä. Tärkeässä toimessaan hän oli edellä aikaansa ja harrasti jo lähes sata vuotta sitten nykyään niin muodikkaita vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joita hyvällä syyllä voi ainakin tässä tapauksessa kutsua pehmeiksi menetelmiksi. 
 
Niinpä kerrankin, kun supersankarin jalat olivat hiertyneen lainapiikkareissa verille, yritti tämä itseoppinut urheiluvalelääkäri parantaa suurjuoksijamme tärkeät työvälineet käärimällä ne yön ajaksi rotannahkoihin. Kliinisissä tutkimuksissa ilmeni, että hoidolla olikin vaikutusta - ainakin jalat kutisivat hirveästi. 
 
Kalle Virtapohjan mainiossa Paavo Nurmi-elämänkerrassa, kerrotaan, että myös Yrjö Koivistoisen velipojat Janne ja Eino olivat urheiluhierojia ja ammatissaan niin arvostettuja, että heidät kutsuttiin ensimmäisen maailmansodan alla Saksaan huolehtimaan sikäläisten juoksijoiden lihashuollosta. Eino palasi Suomeen vuonna 1918 jääkärivääpelinä ja jatkoi sitten Amerikkaan, jossa hänet löydettiin hukkuneena joesta 1937. 
 
Janne Koivistoinen sen sijaan muutti Saksasta 1921 Argentiinaan Gimanasio y Esgrima -seuran hierojaksi ja valmentajaksi. Argentiinassa Janne Koivistoinen, joka muutti nimensä Juaniksi, tunnettiin miehenä, joka oli hieronut Paavo Nurmea. Sitä tarina ei kerro, montako kertaa Nurmi oli Janne Koivistoisen käsiteltävänä. Juan Koivistoinen kuoli Buenos Airesissa vuonna 1967 ja hänen jälkeläisiään asuu tiettävästi maassa edelleenkin. 
 
Tällä hetkellä en millään keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö Koivistoisen suvun Argentiinaan viemä urheilulääketieteellinen tietämys voi ihan hyvin vaikuttaa Argentiinan jalkapallomaajoukkueen menestykseen ja sen saavuttamaan maailmanmestaruuteen vieläkin. Voi ihan hyvin olla, että sikäläiset supersankarit käärivät kolhiintuneet alaraajansa rotannahkoihin Koivistoisen suvun oppien mukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti