maanantai 12. joulukuuta 2022

Pakotteet

Kaikesta en ole samaa mieltä eilen kehumani Esko Ahon kanssa. Hän nimittäin suhtautui epäillen Venäjään kohdistuviin pakotteisiin ja kertoi, että pakotteista on huonoja kokemuksia Iranin ja Pohjois-Korean osalta.

Itse kuitenkin muistelen, että Etelä-Afrikan kohdalla pakotteet purivat ja epäilen, että Venjään kohdistetut pakotteet ainakin rajoittavat sen kykyä käydä Ukrainan sotaa. Ja jos Lännen liittoutuma päättäisi sulkea Venäjältä Gibraltarin ja Tanskan salmet, kärsittäisiin kohta Pietarissa ja Moskovassa vilua ja nälkää. Sitä Putinin hallinto ei ehkä kestäisi.

Venäjänkin hyökkäyssota Ukrainassa päättyy joskus ja sen jälkeen pakotteita tarvitaan, jotta hyökkääjä maksaa aiheuttamansa vahingot, jotka saattavat olla noin 1.000 miljardia euroa eli noin 7.000 euroa jokaista venäläistä kohti. 300 miljardia saadaan Lännen pankkeihin jäädytetystä Venäjän sotakassasta ja ehkä vaikkapa 100 miljardia Lännessä olevista venäläisten oligarkkien omistuksista. Loput sitten voitaisiin periä vaikkapa 10 %:n tuonti- ja vienti tulleilla.

Jatkosodan jälkeen Suomi joutui maksamaan nykyrahassa sotakorvauksia 4,6 miljardia euroa. Asukaslukuun ja kansantuotteeseen suhteutettuna se vastaa nykyiselle Venäjälle asetettavia 1000 miljardin euron korvauksia. Suomen bkt oli laskujeni mukaan vuonna 1945 noin 10 % nykyisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti