lauantai 30. syyskuuta 2023

Volter Asplundin murha

Itseäni kiinnosti elokuvassa Lapua 1976 se, mikä sai tehtaan räjähtämään. Paljon mahdollista, että räjähdyksen tosiaankin aiheutti robotiksi nimetyn koneen vika, kuten filmissä annettiin ymmärtää.

Räjähdyksen syyn selvittämistä häiritsi se, että juoneen oli ympätty rakkaustarina, joka ei minua paljoa kiinnostanut, koska jo Simo Salminen lauloi aikoinaan, että "romantiikka se ei sovi jätkälle". Jos itse olisin elokuvan ohjannut, olisin kytkenyt salaperäisen räjähdyksen tämän päivän maailman politiikan erityispiirteisiin, joihin ovat alkaneet kuulumaan jälleen myös murhat ja sabotaasit sekä salaisten agenttien suorittamat rakkaushuijaukset ihan kuten myös toisen maailmansodan alla tapahtui.

Esimerkiksi vuonna 1932 tapahtunut Lapuan patruunatehtaan johtajan Volter Asplundin epäilty murha saattaisi olla hyvä elokuvan aihe nykyäänkin ja ehkä tapauksen olisi voinut jollain aasin sillalla kytkeä vuoden 1976 onnettomuuteen. Wikipedia kertoo Asplundin murhasta seuraavaa ja tärkeää on huomata, että onneton rakkaus liittyy myös tähän tapaukseen:

"Aikanaan hänen epäiltiin joutuneen mahdollisen salamurhan uhriksi. Tarina alkoi, kun Neuvostoliiton sotilastiedustelun epäiltiin yrittäneen saada haltuunsa Lapuan patruunatehtaan valmistamien patruunoiden valmistamiseen liittyviä salaisia suunnitteluasiakirjoja. Kuoleman jälkeen hänen ruumiille tehtiin erilaisia tutkimuksia, joiden aikana pyrittiin löytämään merkkejä tunnetuista myrkyistä, kuten muun muassa arsenikista, mutta mitään siihen viittaavaa ei löytynyt yrityksistä huolimatta.

Se kuitenkin pystyttiin todistamaan, että vakoilija vei muutamia salaista tietoja sisältäviä mappeja, mutta saiko vakoilija tietoa kehitettävästä patruunatyypistä, ei ole varmuutta. Asplund on haudattu Vaasan vanhalle hautausmaalle sukuhautaan.

Surmaa avusti Asplundin nuori taloudenhoitaja Jenny Anttila, joka tapasi neuvostoliittolaisen asiamiehen kylällä tansseissa rakastuen tähän. Mies esiintyi herra Steninä. Sten antoi Jenny Anttilalle pulveria, jota sanoi unilääkkeeksi ja käski laittaa sitä Asplundin iltaolueen.

Asplund sairastui ja lopulta kuoli. Näin Jenny Anttila pääsi kassakaapille ja antoi kirjat vakoojalle. Jenny siirtyi taloudenhoitajaksi Vaasaan ja oli edelleen yhteydessä Herra Steniin. Tästä parin vuoden päästä jäi kiinni ja joutui vankilaan. Sten ei jäänyt kiinni." https://fi.wikipedia.org/wiki/Volter_Asplund

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti