torstai 7. syyskuuta 2023

Vesannon sotasaalistaulu

 Viime viikonlopun Sisä-Savon perinneyhdistyksen kotiseuturetkellä törmäsin ulkopoliittiseen skandaaliin, josta ei ehkä pitäisi kirjoittaa, koska voi olla, että hyvä mökkinaapurini Vladimir Putinkin, jonka mökki on tuolla reilun kymmenen kilometrin päässä Lahdenpohjassa, on facessa.

Nimittäin Vesannon kirkon alttaritaululla on mielenkiintoinen tarina, jonka kaikkitietävä Wikipedia paljastaa. Jatkosota aikaan " pois heitetyn" taulun löysi vesantolainen, Sonkarilta kotoisin ollut sotilas Toivo Jäntti vuonna 1941 Aunuksen Suistamolta, Grisinskajan kylästä. Hän toi sen pataljoonansa komentajan luvalla kotikirkkonsa kaunistukseksi. Niin tuo tuntemattoman tekijän »Siunaava Jeesus» kutsuu yhä alttarille, nyt vesantolaisia.
Muistelen, että alkuperäisen tarinan mukaan tarinan päähenkilö ensiksi ruoskittiin, sitten naulattiin raajoistaan ristille ja lopuksi hänen kylkensä puhkaistiin keihäällä. Vesannon osalta tarinaan pitää lisätä se, että Jeesusta kohti ammuttiin myös kaksi kertaa. Vesantolaisten mukaan taulussa on yksi luodin reikä, mutta itse löysin tutkimuksissani kaksi kiväärin luodin reikää.
Jäntin Topilla oli siis pataljoonan komentajan lupa taulun evakuointiin, mutta epäilen, että neuvostoviranomaisten suostumus asialle puuttui. En ole tutkinut Pariisin rauhansopimuksen artikloja, mutta epäilen, että niiden mukaan taulu olisi pitänyt palauttaa Neuvostoliittoon, vaikkakin siellä siihen aikaan tuskin vaivattiin päitä tällaisilla pikkuasioilla, kun suurempiakin murheita oli.
Jos Venäjä alkaa tämän päivityksen jälkeen vaatimaan Vesannon alttaritaulun palauttamista, niin siinä vaiheessa suomalaiset voisivat pyytää 1500-luvun lopulla Manamasalon kirkosta vietyjen kellojen palauttamista Vaalaan Solovetskin luostarin pihalta. Otin palautusasian esille vuonna 2007 vieraillessani luostarissa, mutta paikallinen opas ei innostunut asiasta, vaan vetosi siihen, että melkoinen sekamelska siitä syntyisi, jos historian saatossa ryöstettyjä tavaroita alettaisiin palautella oikeille omistajille.
Jälkeenpäin kuulin, että tämä naispuolinen opas oli aiemmassa elämässään ollut KGB:n majuri ja se oli hyvä se, koska jos Vienan matkoilla turistit törmäsivät ongelmiin, niin tämän oppaan arvovalta riitti asioiden ratkaisemiseen.
Lisätietoa Vesannon alttaritaulusta löytyy tästä:
Vesannon kirkko tarkemmin
NIINIVEDENSEURAKUNTA.FI
Vesannon kirkko tarkemmin
Lisätietoja Vesannon kirkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti