perjantai 29. syyskuuta 2023

Lapua 1976

Elokuva Lapua 1976 on houkutellut ennätysmäisesti katsojia. Vajaassa kuukaudessa on rikkoontunut 100.000 myydyn lipun raja ja ymmärrettävistä syistä elokuva on myös Lapuan historian katsotuin.

Itsekin kävin elokuvan katsomassa, koska muistan Lapuan 47 vuoden takaisen patruunatehtaan räjähdyksen ihan yhtä kirkkaasti kuin Virenin kaatumisen ja Estonian uppoamisen.

Minua kiinnosti varsinkin se, että miksi työsuojeluviranomaiset eivät olleet puuttuneet siihen, että rakennuksen vintillä sai olla 900 kiloa ruutia ja ruutisäiliön alla sai olla töissä kymmeniä ihmisiä. Tehdas taisi kaiken huipuksi sijaita vielä asutuksen keskellä.

Mutta elokuva ei kertonut noista kiinnostavista asioista. Pohjanmaalla on totuttu luottamaan miehen sanaan ja kun tehtaan johtaja sanoi, ettei ruuti voi räjähtää, niin häntä uskottiin. Ja olihan tehdas toiminut jo 50 vuotta eikä ollut aiemmin kertaakaan räjähtänyt.

Opiskeluaikaan törmäsin ihmiseen, jonka serkkutyttö oli kuollut Lapuan räjähdyksessä, koska hän oli saanut rintaansa rynnäkkökiväärin luoteja. Kuulosti yllättävältä, että liukuhihnalla räjähtävä patruuna pystyy antamaan luodille niin tappavan voiman.

Elokuvasta opin sen, että kiväärin patruunoiden räjähtely jatkui vielä siinä vaiheessa, kun palokunta saapui paikalle. Ainakaan elokuvassa yksikään palomies ei kieltäytynyt työntymästä räjähdysten sekaan.

Työelämässä törmäsin myöhemmin venäläiseen, jonka isä oli Tshernobylissä määrätty sammutustöihin ydinvoimalan katolle. Suojavälineeksi oli annettu pumpulituppo suun eteen. Isä kuoli muutama vuosi myöhemmin syöpään. Tietooni ei ole tullut, että Tshernobylissäkään kukaan olisi kieltäytynyt voimalan sammutustöistä.

Kaksi vuotta Lapuan pamauksen jälkeen räjähti Heinolan keskustassa sikäläinen hotelli-ravintola Hovi, kun kaasusäiliöauto oli täyttämässä sen nestekaasupulloja. Ainakin minulle kerrotun tarinan mukaan myös kaasusäiliöauto oli vaarassa räjähtää, jolloin katastrofi Heinolan keskustassa olisi ollut hirveä, mutta eräs rohkea palomies uskalsi ajaa auton turvaan.

Tässä yhteydessä toistan ukrainalaisen tervehdyksen Herojam slava! Se tarkoittaa suomeksi kunnia sankareille.

Lisätietoa Heinolan pamauksesta löytyy tästä: https://yle.fi/a/3-7608377

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti