torstai 14. syyskuuta 2023

Mies, joka ampui kissan

Helsingin työläiskaupunginosista kootussa Ässä-rykmentissä, josta aiemmin kerroin, palveli myös sittemmin Suomen Kommunistisen Puolueen puheenjohtajana toiminut kivityömies Aarne Saarinen. Hän ei muistelmissaan juurikaan kertonut sotakokemuksistaan. Sen hän kuitenkin kertoi, että talvisodassa hän oli vähällä päästä hengestään, kun joutui ns. luonnollisen tarpeen pakottamana nousemaan poterostaan. Luoti oli mennyt hyvin läheltä.

Saarisen onneksi ampuja ei ollut hänen itsensä tasoinen, sillä muuten muistelmat olisivat jääneet kirjoittamatta. Nimittäin Ässä-rykmentissä palveli upseerina innokas ampumaurheilun ystävä Sven Oskar Lindgren, joka oli eri kiväärilajeissa voittanut peräti yhdeksän maailmanmestaruutta ja hän järjesti komppanialleen ampumakilpailun. Lindgren lupasi sille, joka hänet kisassa voittaa palkinnoksi viikon loman.

Kilpailu todisti, että onnella Lindgren ei ollut maailmanmestaruuksiaan saavuttanut, koska hän ampui peräti 98 pistettä. Tosin kersantti Aarne Saarinen ampui täydet 100 ja tämän vuoksi komppanian päällikkö muutti tulosten julkistamisen jälkeen kisan sääntöjä ja hän antoikin Saariselle luvatun viikon loman sijasta kahden viikon loman.

Tuon tapauksen paljasti vuonna 1991 Valittujen palojen kustantama kirja Tuntematon sota, jossa kerrottiin uusia ja yllättäviä tapahtumia talvi – ja jatkosodan vuosilta. Mistään muusta lähteestä en ole löytänyt mainintaa tuosta uskomattomalta tuntuvasta tapauksesta.

Sodan jälkeen everstiluutnantiksi ylennyt Lindgren joutui elämässään ongelmiin. Ensiksi häntä syytettiin siitä, että hän olisi jatkosodan loppuvaiheessa elokuussa 1944 Ilomantsin mottitaisteluiden yhteydessä ampunut laittomasti sotamies Hytin. Pahimmillaanhan laiton teloitus voi olla murha. Tapausta käsiteltiin sotaylioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa, mutta Lindgreniä ei rangaistu asiasta. Näihin tapahtumiin perustuu Ilmari Turjan näytelmä "Sotamiehen kunnia", joka on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa.

Seuraava oikeusjuttu olikin sitten dramaattisempi. Innokkaana riistan hoitajana tunnettu Lindgren ampui erään mökkiläisen navetan nurkalla vapaana juoksennelleen kissan. Laukaus pelästytti lehmän, jota kissan omistanut mökin akka oli juuri lypsämässä ja lehmä potkaisi lypsäjäänsä eikä henkilövahingoilta vältytty.

Mökin akka teki everstiluutnantista rikosilmoituksen, vaikka tämä yritti sopia asian rahalla. Oikeuteen asti tapaus ei kuitenkaan edennyt, koska Lindgren ampui itsensä juuri ennen oikeudenkäynnin alkamista. Tästäkin ampumistapauksesta Pekka Lounela kirjoitti näytelmän nimeltään Mies, joka ampui kissan.

Wikipedian mukaan S. O. Lindgreniä pidettiin yleisesti myös vuonna 1962 valmistuneessa Mika Waltarin Tähdet kertovat, komisario Palmu -elokuvassa esiintyvän majuri Carl Gustaf Vadenblickin (esittäjä Helge Herala) esikuvana, joten tämä värikäs upseeri on antanut aihetta kahteen näytelmään ja yhteen elokuvaan. . Lisätietoa Sven Oskar Lindgrenistä tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sven_Oskar_Lindgren

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti