torstai 7. syyskuuta 2023

Metaaniklatraatti

 Vaikka eilen mainitsemani meren pohjan malminoduulit sisältävät metalleja luultavasti satoja tonneja jokaista ihmistä kohti, niin kapitalistinenkin tiedemies on myöntänyt näiden malmivarojen hyödyntämiseen ja sedimenttien tonkimiseen liittyvät riskit.

Merien pohjissa on esimerkiksi vuosimiljoonien aikana sinne vajonneista eloperäisistä jätteistä syntynyttä metaaniklatraattia, joka on eräänlaista hiiltä sisältävää jäätä, valtavat määrät. Metaaniklatraateissa on sitoutuneena hiiltä kaksi kertaa enemmän kuin maapallon kivihiili-, öljy- ja maakaasuvarannoissa ja niiden sulaminen on tällä hetkellä ihmiskunnan toiseksi suurin uhka heti hyvän mökkinaapurini Vladimir Putinia jälkeen.
Arvioni mukaan Putin on yksi lähimmistä mökkinaapureistani idän suunnalla. Hänen ilmeisen vaatimaton datsansa sijaitsee tiettävästi Uukuniemen naapurissa Laatokan rannalla Lahdenpohjan lähistöllä. Kun Putin on mökkeilemässä, niin kerrotaan tietoliikenneyhteyksistä huolehtivan lentokoneen lentelevän rinkiä alueella, mutta minua se ei ole koskaan häirinnyt.
Tosin luulen Putinin viettävän nykyään aikaansa jossain Siperian maanalaisessa bunkkerissaan, jonka ikkunasta on turvallista pudota, sillä suursodan menestyksellinen johtaminen Karjalan möksältä käsin lienee hankalaa.
Metaaniklatraatti – Wikipedia
FI.WIKIPEDIA.ORG
Metaaniklatraatti – Wikipedia
Metaaniklatraatti tai metaanihydraatti (metaanijääkasauma, ”palava jää”) on valkoista huokoista jäätä, jossa vesijään kiderakenne sulkee metaanikaasun (CH4) sisäänsä. Sitä on muun muassa merten pohjan kerrostumissa mannerjalustojen rinteillä. Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti