torstai 21. syyskuuta 2023

Joutsenen pyynti

Eilen olin vielä sitä mieltä, ettei suomalainen metsästyksen harrastaja suostu joutsenta ampumaan, mutta taas olin väärässä, sillä pari joutsenen salakaatotapausta löysin tutkimuksissani. Laulujoutsenen murhaaja näyttää selviävän pienillä sakoilla ja joutuu myös maksamaan valtiolle linnun arvon eli 2018 euroa.

Tarinan mukaan kaukainen sukulaismieheni Kakkisen Olli, joka ilmeisesti ampui joutsenen nälkäänsä toista sataa vuotta sitten, selvisi rangaistuksetta, koska siihen aikaan Kakkisensalolla Suomen lakia sovellettiin vain soveltuvin osin. Ollin mukaan joutsenen liha oli hyvää ja maistui lampaalta.

Siihen aikaan kun Olli joutsenen ampui, lintu oli jo melkein kuollut sukupuuttoon Suomesta ja luulen, että moni niitä silloin pyysi nälkäänsä. Lappilaiset kuulema ripottelivat keväisin sulan reunalle viinaan kasteltuja puolukoita ja niitä nautittuaan alkoholiin tottumattomasta joutsenesta tuli helppo saalis.

Mainitsemani Olli oli yksi maamme viimeisistä metsäsuomalaisista, jonka ruokahuollossa kala ja riista näyttelivät tärkeää osaa, kuten siihen aikaan monilla muillakin kärkkääläisillä. Minulla on muuten mielikuva, että 1800-luvulla syntyneet ja erilaisista lastentaudeista hengissä selvinneet, jotka oli ruokittu eläinproteiinilla eli maidolla, kalalla ja riistalla, olivat hyvin isoja ja rotevia ihmisiä, toisin kuin sitten perunalla ruokitut 1900-luvun alkupuolella syntyneet.

Kakkisen Olli kuoli vuonna 1953, mutta vielä pitkään hänen jäljiltään Kakkisensalolta löytyi laissa kiellettyjä lintuloukkuja, jollaista muuten en osaa rakentaa, vaikka valtio käytti verorahoja noin miljoona markkaa kouluttamiseeni. Museossa olen loukun nähnyt ja se oli aika monimutkaisen näköinen kapistus.

Kaikesta edellä kertomastani huolimatta Olli oli tunnettu eläinsuojelija. Eräs metsäyhtiön herra oli kertonut hänelle, että oli tämän mökille tullessaan tappanut polulta käärmeen. Metsäherra oli ajatellut yöpyä Ollin luona, mutta mökin isäntä suuttui tappamisesta niin, että ajoi vieraansa yön selkään.

Ja toinen Gutseitin mies oli nähnyt Ollin kissan juoksentelevan metsässä vapaana ja kertonut, että tuollaisen kissan saa tappaa, johon Olli vastasi, että "niin saa miehenkin". Kakkisen Olli oli niin tärkeä mies, että hänestä löytyy juttu Wikipediastakin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Olli_Koivistoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti