lauantai 2. syyskuuta 2023

Keskisarjan perheen vapaa kasvatus

Tänä aamuna olin kuolla. Maailmantilanne on nyt sen verran synkkä, että harva on se kerta, jolloin olen viime aikoina nauranut, mutta nyt oli se kerta. Nuorempana olin kova nauramaan ja jopa niin kova, etten pystynyt kansakoulussa lukemaan ääneen minulle määrättyä Kiljusten herrasväen ihmeellisistä seikkailuista kertovaa lukua, koska se oli niin hauska, että en pelkästään päästellyt selkäkeikkanauruja vaan päädyin vallan kippura-asentoon.

Aamulla olin tukehtua nauruun, kun luin Helsingin Sanomien kuukausiliitteen juttua Keskisarjan kommunistiperheen elämästä ja sen lastenkasvatusmenetelmistä. Nythän perheen aikamiespoika Teemu on tosin vaihtanut maailmankatsomuksensa perussuomalaiseksi.

Teemu Keskisarja kertoo, että ajan tavan mukaisesti perheen lapset päästettiin lähiön metsiin kuin kotieläimet laiduntamaan, ja isommat tenavat katsoivat vähän pienempien perään. Nykyinen kansanedustaja on siis erinomainen vapaan kasvatuksen hedelmä, josta kasvatusmetodista kuukausiliite kertoo muutaman naurettavan tapauksen.

Vapaan kasvatuksen takia Teemun saama siisteyskasvatus jäi vaatimattomaksi ja niinpä hän oppi ruokapöydässä pyyhkimään kätensä ohikulkeviin kissoihin ja koiriin. Tosin joskus Keskisarjoillakin yritettiin vähän siistiytyä, mutta perheen pää ei kuitenkaan suostunut antamaan kalsareitaan pesuun, koska ne olivat ainoat.

Mutta rajansa on vapaalla kasvatuksellakin. Kun runsaslapsisen perheen jälkikasvu ei suostunut lähtemään marjaan television katselun vuoksi, rikkoi isä kattilakunnan molemmat telkkarit. Ja kerran kovilla pakkasilla, kun pojat eivät olleet hakanneetkaan halkoja, haki perheen pää Vesa Keskisarja vallan vitsan ja uhkaili: "Perkele, asia oli sovittu". Pojat kyllä lähtivät pimeään halonhakkuuseen, mutta isä katuu edelleenkin uhkailujaan.

Tuleepa tässä lopuksi mieleeni, että Jussi Halla-ahon serkku Zaida Bergroth ohjasi muutama vuosi sitten mainion elokuvan Skavabölen pojat ja hän voisi tehdä samankaltaisen elokuvan myös Keskisarjan perheen ihmeellisistä seikkailuista.

Hesarin tilaajat voivat lukea Keskisarjan perheen ihmeellisistä seikkailuista tästä: https://nakoislehti.hs.fi/e1626cb2-900f-4c87-935f-86c23785435b/18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti