lauantai 23. syyskuuta 2023

Täyteinen

 Liipaksi kutsuttiin ennen sellaista valtavan isoa haavin kaltaista kapistusta, jolla pyydettiin ongensyöteiksi ahvenenpoikasia, joita meillä kutsuttiin maivoiksi, vaikka Oulun puolessa maiva tarkoittaakin merimuikkua. Mummoni nuorimmalla veljellä oli sellainen liippa ja muistan, että sen verkon painoina oli lyijymötiköitä, jotka saattoivat hyvinkin olla niitä haulikon ammuksia, joita tarvittiin hirven kaatamiseen.

Muistanpa, miten vuosikymmenien tauon jälkeen kotikylälleni ilmaantui karhu kesällä 1977. Se peto herätti pahennusta naisväessä ja miesväessä herätti pahennusta se, että Helsingistä asti tuotiin professori sitä ampumaan. Kylän ukkojen mielestä asia olisi kyllä hoitunut myös omin avuin.

Professorin saapumisesta huolimatta silloin 83-vuotias mummoni nuorin veli oli kaivanut kätköistään suvun vanhan haulikon ja niin asian myös ymmärsin, että hän oli vielä löytänyt myös karhunmetsästykseen sopivat patruunat.

Mutta kovasti lainkuuliainen oli tuo mummon veli, joka ei ollut tiettävästi koskaan viinaa juonut eikä valehdellut. Hän nimittäin kertoi, että mikäli kontio olisi hänen pihalleen ilmaantunut, läpi hän olisi siitä laskenut ja soittanut sitten poliisille, että hänet voi noutaa linnaan.

Ihan ainutlaatuista tuo karhujen pihalle ilmaantuminen ei Kärkkäälässä ole, koska muutama vuosi sitten ohikulkija oli nähnyt kotimökkini pihalla äitikarhun kahden poikasensa kanssa. Rouvani ei heti sen tapauksen jälkeen uskaltanut yksin kävelylle, joten lähdin häntä saattamaan.

Vastaan autoili maailman kovin metsämies Savolaisen Arvo kävelyvauhtia ja tarkkaili selvästi tienpieliä. Ajattelin, että nyt on sattunut jotakin. Myöhemmin kuulin, että tiellä oli juuri jolkuttanut susi, joka oli käynyt tutkimassa erään naapurin ovea.

Tänä kesänä oli naapurin riistakameran kuvaan eksynyt yhtä aikaa neljä karhua, ja sitä monet kyläläiset pitivät hyvänä asiana, koska hirvikärpäset ovat hävinneet melkein anhittomiin, koska hirviäkään ei enää ole. https://www.aawee.fi/ammunta-ja-aseet/federal-10-89-wing-shok-49g-rifled-slug-hp-tayteinen-5kpl/p/F103RS/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti