keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Nuori Lenin

 

Muutama päivä sitten uutisissa näytetty video nuoresta Putinista, palautti mieleeni, että seitsemän vuotta sitten minulla oli onni vierailla Tampereella. Suureksi surukseni maailmankuulu ja läntisen maailman ainut Lenin-museo oli juuri silloin suljettuna remontin vuoksi.

Onneksi museon ainutlaatuista esineistöä oli tilapäisesti esillä Tampereen työväen museossa ja siellä koin suuren taide-elämyksen ja päästin vallan selkäkeikkanaurun tämän maalauksen edessä, jonka nimenä on Nuori Iljitš. Iljitšhän oli Vladimir Iljitš Uljanovin hellittelynimi entisessä hyvässä itäisessä naapurissamme.
 
Työ on vuodelta 1980, eli ajalta jolloin Neuvostoliitto ja sen kontrollikoneisto oli vielä voimissaan. Epäilen, että sensuuriviranomaiset olivat joko tyhmiä tai sitten huumorintajuisia ihmisiä, kun päästivät moisen maalauksen julkisuuteen. Putinista ei varmaankaan tuon kaltaista kuvaa voisi nykyään Venäjällä esittää julkisuudessa ilman vakavia seuraamuksia. 
 
Epäilen, että Aleksandr Florenskij ei ollut ihan vakavissaan Nuorta Iljitšiä maalatessaan. Voi hyvinkin olla, että Neuvostoliitossa oli vielä Brezhnevin aikaankin jonkinlainen taidekombinaatti, joka oli keskittynyt pelkästään Leniniin ja jotkut lahjakkaat kuvataiteilijat olivat kurkkuaan myöten täynnä Leniniä ja halusivat edes hieman uutta näkemystä aiheeseen. 
 
Vaikka kuvataiteista en mitään ymmärrä ja lienen ainut henkilö maassamme, joka on jäänyt laiskan läksylle piirustuksesta, kun se pirun vaahteran lehti ei minulta oikein luonnistunut, niin siitä huolimatta uskallan esittää arvion, että kuvan maalaus poikkeaa edukseen monista muista Leniniä esittävistä kuvista ja ilman muuta kelpuuttaisin tuon somisteeksi ulkohuussin seinälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti