keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Koikkalainen

Kun eilen mainitsemani Väinö Leskinen voitti työläisolympialaisissa uinnissa kultaa, niin hopealle sijoittui Johannes Koikkalainen, josta myöhemmin tuli luotettava taistelupari Leskiselle, kun sosialidemokraatit selvittelivät 50-luvulla välejään. Sen lisäksi, että miehiä yhdisti politiikka ja uintiharrastus, niin heitä yhdistivät myös leppävirtalaiset sukujuuret.

1970-luvulla sisäministerinä toiminut Koikkalainen oli vallan syntynyt Leppävirralla, kun taas samalla vuosikymmenellä ulkoministerinä toimineen Leskisen molemmat vanhemmat olivat sieltä kotoisin. Väiskin isä oli kotoisin Kotalahden kylältä, joka on melkein Suonenjokea ja vähää vaille Kärkkäälää, sillä Kakkisensalon historiallinen erämaa-alue ulottuu sinne asti. Tavallaan 1950-luvun demareiden kova sisäinen taistelu oli savolaisten jäsenten välinen kilpailu, koska Väinö Tanner oli kolmen vartin savolainen ja Aarne "Sapeli" Simosen vanhemmat olivat rautalampilaisia.

1950-luvun demareiden sisällissodassa vältyttiin tiettävästi henkilövahingoilta, mutta reilut vuosikymmen myöhemmin olleessa puoluekokouksessa Johannes Koikkalainen esiintyi muutenkin kuin vain poliittisesti lyötynä. Erkki Tuomiojalle oli kerrottu, että joukko huligaaneja oli tullut pummaamaan Koikkalaiselta tupakkaa ja kun sitä ei herunut, olivat nämä mukiloineet uhrinsa. Väkivallan vastustamisesta tunnettu Tuomioja riensi välittömästi tekemään tapahtuneesta rikosilmoituksen.

Poliisitutkimuksissa paljastui, että päällekarkauksen uhri oli taiston tuoksinassa painanut hyökkääjien tuntomerkit väärin mieleensä, koska sakilaiset ja tupakanpummaajat eivät olleet huligaaneja vaan hotellihuoneen yöpöytä ja kaksi tuolia.

70-luvulla Koikkalainen, joka lienee ollut huumorimies, ilmoitti olevansa halukas presidenttiehdokkaaksi. Hän piti itseään ylivertaisena ainakin keskustalaisten Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen suhteen ja hän korosti sitä, että kun toisella kepulaisella ehdokkaalla oli ainoastaan alkoholiongelma ja toisella ainoastaan naisongelma, niin hän yksin on kyennyt hankkimaan nämä molemmat ongelmat.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Koikkalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti