maanantai 11. syyskuuta 2023

Tapsan käry

En kehdannut eilen mainita kertomaani rattikärytapaukseen liittyvän olympiavoittaja-laulajan nimeä, koska asiasta ei ole juurikaan julkisuudessa puhuttu, koska 1950-luvulla moinen tapaus olisi tahrannut suuren kansallissankarin maineen pysyvästi. Voi olla, etteivät miehen lapsenlapsetkaan tiedä tapauksesta.
 
Olen lukenut kolme Tapio Rautavaaran elämänkerta ja mieleeni on jäänyt, että vaikka hän vuosikymmenien aikana autoili miljoonia kilometrejä, niin yksiäkään liikennesakkoja hän ei saanut. Tosin kerran oli ainakin hyvän tarinan mukaan lähellä, kun poliisi pysäytti johonkin erheeseen syyllistyneen kansallissankarin ja ilmoitti, että ”nyt sitten taitaa olla maksunpaikka”. Rautavaaralla tiedusteli painokkaasen tyyliinsä konstaapelilta, että ”no paljonkos te sitten haluatte maksaa minulle”.
Tapaus sovittiin sitten herrasmiesmäisesti siten, että Rautavaara sopi tulevansa sitten maksutta esiintymään poliisien pikkujouluun. Nythän moinen korruptiotapaus saisi Suomen pysähtymään ja iltapäivälehdet joutuisivat ottamaan lisäpainoksia.
 
Ja melkoisen näyttävät lehtilööpit synnyttäisi nykyään tämä Rautavaaran Kuusamon keikan tapaus, vaikka vuonna 1957 siitä media vaikeni täysin. Vasta Lakimes-uutiset rohkeni kertoa tapahtuneesta vuosikymmeniä myöhemmin.
 
Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että maamme historian parhaan iskelmälaulajan Olavi Virran suosio romahti täysin samoihin aikoihin, kun lehdistö paljasti, että Virran yhtyeen hanuristi oli ollut juovuksissa Ilomantsin keikalla. 
 
Kuusamon tapauksesta löytyy lisätietoa tästä
Joustavia ja joustamattomia nimismiehiä - Juristiuutiset
juristiuutiset.fi
Joustavia ja joustamattomia nimismiehiä - Juristiuutiset
Nimismies oli omalla paikkakunnallaan valtio­vallan edustaja, mutta s
Joustavia ja joustamattomia nimismiehiä - Juristiuutiset
juristiuutiset.fi
Joustavia ja joustamattomia nimismiehiä - Juristiuutiset
Nimismies oli omalla paikkakunnallaan valtio­vallan edustaja, mutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti