keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Sotakassa

 

Mietin, että mitä kuuluu niille noin 500 matkustajalentokoneelle, jotka Venäjä kansallisti länsimaisilta yhtiöiltä Ukrainaan hyökkäämisensä jälkeen. Ilmeisesti niiden määräaikaishuollot jäävät nyt tekemättä eivätkä takuutkaan ole enää voimassa. Nähtäväksi jää, miten kauan Venäjä uskaltaa koneita käyttää.
 
Päässäni laskeskelin, että varastettujen lentokoneiden arvo on noin 20 miljardia euroa. Se on iso raha. Toisaalta Venäjältä jäi lännen pankkeihin noin 300 miljardin ns. sotakassa ja itse en näe ainakaan moraalisia esteitä sille, etteikö tuosta sotakassasta voisi maksaa vahingonkorvaukset koneiden oikeille omistajille.
 
Toisaalta sotakassan voisi käyttää myös alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti ja hankkia sillä jotain kättä pitempää Ukrainalle. Tuolla 20 miljardilla voisi esimerkiksi ostaa noin 4000 uutta Abrams-panssaria, joiden hinta näyttää olevan noin 5 miljoonaa euroa/kpl. Abramseja näyttää maailmalla olevan noin 8000 kpl, jotta kyllä niitä riittää. Paljon puhuttaja Leopardeja on maailmalla vain reilut 2000 kpl.
 
Ihan suorituskykyisiä F-16-merkkisiä hävittäjiä 20 miljardilla saisi vain noin 1000 kpl, mutta kyllä niitäkin maailmalla riittää, koska niitä on valmistettu noin 4600 kappaletta ja uusia valmistuu koko ajan. Käytettyjä, mutta käyttökuntoisia koneita saa tietysti huomattavasti uusia halvemmalla.
 
Muistelen, että jokseenkin tutkassa näkymätön, mutta tuossa kuvassa näkyvä, amerikkalaisten hävittäjien käyttämä tonnin painoinen liitopommi, jollaista esiteltiin aikoinaan Kuopion torilla ja joka voidaan ampua vaikka Suomesta Moskovaan äärimmäisen tarkasti maksaa noin miljoona euroa. Sellaisiakin voisi Venäjän sotakassasta kansallistettavalla 20 miljardilla ostaa 20.000 kpl.

 
Luulen, että Bidenin ja Putinin välinen suora puhelinlinja on vieläkin toimintakunnossa ja mikäli Biden sattuu tämän kirjoitukseni lukemaan, hän voisi pirrauttaa luottamuksellisen puhelun Putinille ja kysyä, että onko Putin todella aikeissa tehdä laajennetun itsemurhan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti