keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Hoas Koivukylä

Rakennushistoriallinen tai jopa kulttuurihistoriallinen skandaali on tapahtumassa tai ehkä jo tapahtunut Vantaan Koivukylässä, mikäli yhtään on uskominen tämänpäiväistä Hesaria ja miksipä ei olisi uskominen.

Nimittäin Rasinkadulla sijaitsevat opiskelijoille tarkoitetut Hoasin talot ollaan purkamassa. Lehden mukaan Rasinkadulla on pienempien talojen lisäksi kaksi peräti 12-kerroksista taloa ja tämä uutinen pitää sisällään skandaalin. Nimittäin minun asuinaikanani 70-80 luvulla noita tornitaloja oli peräti kolme. Pelkään, että yksi rakennushistoriallisesti ja jopa kulttuurihistoriallisesti korvaamattoman arvokas 12-kerroksinen tornitalo on jo hävitetty.

Tämä talo saattaa olla nimen omaan se talo, jossa asuivat silloiset teatterikoululaiset Arto Melleri ja Vesa Vierikko sekä sen ajan superjulkkis ja kaikkien teinityttöjen äitien toivevävy Harri Hyttinen, joka esitti Naapurilähiö-sarjassa Harriet Finnen poikaystävää. Hyvin kulttuuritäyteinen oli siis Vantaan Hoas-Koivukylä siihen aikaan. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämän talon seinään olisi pitänyt kiinnittää pronssilaatta siinä asuneiden kulttuurihenkilöiden kunniaksi.

Niinpä elämäni suurimman kulttuurielämyksen koin Rasinkatu 4:n kerhohuoneella, jossa nyt jo edesmennyt runoilija Arto Melleri esitti oivallisesti Vimpelin Väinämöistä Eeli Kivistä matkien tämän säveltämän, sanoittaman ja hurmioituneella esityksellään tunnetuksi tekemän kappaleen Rakkaani tule vuorille.

Hesarin jutussa eräs sen ajan ongelmanuori, nykyinen isoäiti, esittelee kyseistä kerhohuonetta ja kertoo, että lähiseudun nuoriso valtasi tämän kerhohuoneen monitoimitilakseen ja muistan tapauksen elävästi. Huonetta ei valtauksen jälkeen voinut verrata edes sikolätiksi, koska vertaus loukkaisi sikoja, jotka ovat eläimiksi hyvin siistejä.

Ymmärrän tosin koivukyläläisiä nuoriakin, sillä ei siihen aikaan lähistöllä ollut minkäänlaisia nuorisotiloja. Toisaalta melkoisen hankalia sikäläiset nuoret olivat nuorisotalon valmistumisen jälkeenkin. En tiedä olivatko he häiriintyneitä, mutta perkeleellisiä he ainakin olivat. Olen varma, että tasavallan presidentti mainitsisi erikseen Koivukylän nuoret uudenvuodenpuheessaan, mikäli meno olisi edelleen samanlaista. Tosin reilut 40 vuotta sitten kyseessä eivät olleet maahanmuuttajataustaiset nuoret vaan maaltamuuttajataustaiset nuoret.

Minulla on muistikuva, että eräs koivukyläläinen teinityttö talutteli silloista poikaystäväänsä koiranhihnassa kauppamatkallaan ja sitoi tämän ostoksiensa ajaksi kiinni liikkeen oven pieleen, jossa tämä sitten odottelikin tottelevaisesti. Ettei vain tämä teinityttö ollut Hesarin haastattelema isoäiti.

https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000009139385.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti