torstai 19. tammikuuta 2023

Meksikon pikajuna

 

Tarkistuksessa on ilmennyt, ettei elokuvan Petos päähenkilö hentomielinen Hilarius Sorjonen ollutkaan oikeasti karjalaisia rosvoja vaan pikemminkin savolainen rosvo. Hän oli nimittäin syntynyt ja kasvanut Lieksassa, jota tosin nykyään pidetään Pohjois-Karjalana, mutta todellisuudessa historiallisessa mielessä lieksalaiset ovat sudeettisavolaisia. 
 
Savolaisasutuskiilahan ulottuu Etelä-Karjalassa Uukuniemelle ja Pohjois-Karjalassa Lieksaan. Lännessä savolaisasutuksen kiila ulottui peräti Amerikkaan, jonne rautalampilainen Marttis-Jussi, eli John Morton, perusti vallan Pohjois-Amerikan Yhdysvallat nimisen valtion, mikäli rautalampilaisiin on yhtään uskominen ja miksi ei olisi uskominen.
 
Elokuvassa Hilarius Sorjosta esittävä Paavo Pentikäinen oli syntyjään Viipurin poikia ja hän haastoi täydellistä karjalaa, kuten myös vastapuolensa komisaaria esittänyt Martti Tschokkinen, joka oli Sortavalan poikia. Sorjosen rikoskumppaneilla Pekka Rädyllä ja Harri Hyttisellä oli sen sijaan vähän vaikeuksia karjalan murteen kanssa, koska Räty on Enosta ja Hyttisen sukujuuret Lieksasta, joten luonnostaan he viänsivät savoa.
 
Epäilen, että pankkirosvo Hilarius sai lisänimensä hellämielinen, koska hän suoritti ryöstöjä karjalan murteella ja se murre ei synnytä pelkoa ja vavistuksia asiakkaissa. Myöskään savon murre ei ole hyvä uhkailumurre, sillä sekin vain naurattaa muunmurteisia. Sen sijaan eteläpohjalaisten murteessa on uskottavuutta.
 
Minusta Hilarius Sorjosen varjoon on maamme rikoshistoriassa aiheetta jäänyt toinen oikeasti karjalainen rosvo eli Karjalan Muolaassa syntynyt tangosäveltäjä Unto Monosen veli, joka on suorittanut maamme ainoan junaryöstön ja joka oli muutenkin ammatti- ja taparikollinen. Tarkempia tietoja en ole tuosta junaryöstöstä onnistunut löytämään. 
 
Junaryöstäjä Mononen oli Hilariuksen tapaan herrasmiesvaras, sillä kun hän välillä oli vapaana ja asusti säveltäjäveljensä luona Somerolla, hän rauhoitteli naapureita sillä, että heidän ei tarvitse pelätä, koska hän on nyt lomalla.
 
Luulen, että säveltäjä Monosen veljen suorittama junaryöstö innoitti Repe Helismaan sepittämään aikoinaan Maksikon pikajuna-kappaleen, vaikkakaan en usko, että se on Unto Monosen säveltämä, koska hän oli enemmänkin tangomiehiä. Hiljennymme kuuntelemaan tätä naisia alentavaa ja halventavaa äänitettä:
Reino Helismaa - Meksikon pikajuna (osat 1 ja 2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti