keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Hentomielinen Hilarius

Pikkuisen harmittaa, että nuorena lupaava elokuvaohjaaja Taavi Kassila siirtyi kypsemmällä iällä vuosikymmeniä sitten joogaohjaajaksi ja jätti elokuvien ohjaamisen. Nimittäin eilen Teemalla nähty Petos, joka kertoo karjalaisesta ammatti- ja taparikollinen Heino Hilarius Sorjosesta, jota kutsuttiin myös Hentomieliseksi Hilariukseksi, koska hän ainoastaa uhkasi tappamisella, mutta ei ryöstäjän uransa aikana tappanutkaan muita kuin lopulta itsensä, oli noin neljän tähden filmi.

Elokuva perustuu tosi tapahtumiin, mutta pari asiaa lienee ristiriidassa todellisuuden kanssa. Hilariusta jahtaavaa komisaariota esittävä Martti Tschokkinen mainitsee Sorjosen olevan sotaorpo, jonka isä oli tapettu keväällä -18 Viipurin lääninvankilan joukkomurhassa, jonka tekivät juopuneet punikit, mutta eipä löydy virallisista tiedoista Sorjos-nimistä tapettua Kaipiais-Jallun ja hänen juopuneiden kumppaneidensa jäljiltä.

Myöskään elokuvassa esitettyä pankkineidin rakastumista pankkinsa ryöstäjään ei liene tapahtunut. Todellisuudessa pankinjohtaja Saara Forsius vain pelkästään kovaluonteisuuttaan kieltäytyi antamasta holvin avainta pyssymiehelle. Forsius oli aiemmin toiminut IKL:ssä, mutta sodan jälkeen hänet valittiin kokoomuslaisena eduskuntaan ilmeisesti pankkiryöstön yhteydessä osoittamansa rohkeuden vuoksi.

Mainittakoon, että aluksi Vihreiden ja sitten Kokoomuksen kansanedustajana toiminut Merikukka Forsius on Saara Forsiuksen pojan tytär. Sekin kannattaa vielä mainita, että Merikukka Forsius tavallaan kytkeytyy Karjalaan ja Uukuniemeen, koska hänen lapsensa isä on entinen uukuniemeläistaustainen urheilijanuorukainen.

Olen muuten lukenut erään Taavi Kassilan joogakirjan ja sen perusteella hän vaikuttaa ainakin jossain määrin uskovan joogan harrastajien mahdollisuuksiin siirtyä paikasta A paikkaan B levitoinnin avulla. Nykyisillä bensan hinnoilla tuo taito olisi erittäin hyödyllinen.

Petos-elokuvan voi maksutta katsoa maksutta tästä linkistä:
https://www.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_107756

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti