torstai 12. tammikuuta 2023

Luutnantti Onoda

 Joskus iloisella 70-luvulla luin kirjan Luutnantti Onodan sota, joka teos on nyt pätkittäin palailemassa mieleeni. Jos eilen mainitsemani Yrjö Peltonen ja Simo Häyhä olivat pieniä, mutta kovia sotilaita, niin sitkeä sissi oli myös luutnantti Onoda, joka oli kooltaan saman sarjan miehiä kuin Peltonen ja Häyhä.

Onoda oli 160-senttinen ja painoi 60 kiloa ja kirjassaan hän mainitsee, että japanilaisten sotatieteellisen tutkimuksen perusteella se on juuri paras sotilaan mitta. Sitä isommat miehet ovat vain materiaalin haaskuuta.

Luutnantti Onoda nousi maailman maineeseen, koska hän suostui lopettamaan omalta osaltaan toisen maailmansodan vasta 29 vuotta Japanin antautumisen jälkeen. Hän oli nimittäin saanut esimieheltään vuonna 1944 määräyksen pysyä asemissaan eräällä Filippiinien saarella, vaikka Japanin armeija tuhoutuisi ja koska uutta käskyä ei kuulunut, jatkoi hän sotimistaan.

Muistelen kirjasta lukeneeni, että sekä Onodan vaimo että siviilipuolen työnantaja kävivät turhaan megafonilla huutelemassa viidakkoon, että sota on jo päättynyt, mutta tiedustelu-upseeriksi koulutettu Onoda piti huutelua vain vihollisen propagandana. Ilmeisesti hän ei ollut kovin hyvä tiedustelu-upseeri, koska ei ollut onnistunut saamaan selville sodan loppumista tai sitten hänellä vain oli ollut ongelmia vaimonsa kanssa tai työpaikallaan.

Vasta kun megafoniin kävi huutelemassa majuri, joka oli ollut Onodan esimies, suostui tämä tulemaan viidakosta ja luovuttamaan miekkansa Filippiinien ilmavoimien komentajalle, kenraalimajuri Jose Rangudolle, ja sai miekkansa takaisin. Siten hän oli virallisesti lopettanut sotilasuransa.

Luutnantti Onodan tarina innoitti Henrik Tikkasen kirjoittamaan tapauksesta ivamukaelman Viimeinen sankari, joka kertoi suomalaisesta sotamiehestä Viktor Käppärästä, joka unohdettiin jatkosodan kaaoksessa vartiopaikalleen.

Koska uutta käskyä ei kuulu, Käppärä puolustaa vartiopaikkaansa vuosikymmeniä peräänantamattoman suomalaisen sotilaan tavoin hyväätarkoittavia viranomaisia, epäilyttäviä toimittajia ja kommunisteja vastaan, jotka yrittävät selittää että sota on muka lopussa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hir%C5%8D_Onoda

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti