perjantai 13. tammikuuta 2023

Kyynel-radio

Viime kesänä minulla oli tilaisuus osallistua uukuniemeläisen Tiitan taksin järjestämään todella mielenkiintoiseen Rautjärven retkeen, jolla tutustuimme paikkakunnan nähtävyyksiin, mm. juuri palaneeseen kirkkoon ja elinkeinoelämään sekä sotahistoriaan. Rautjärvellähän on peräti kaksi sotahistoriallista museota eli Kollaa-museo ja Kaukopartiomuseo.

Kollaa-museossa oli omistettu om huone suurelle rautjärveläiselle sotilaalle eli 157-senttiselle tarkka-ampuja Simo Häyhälle ja Kaukopartiomuseossa oli oma kunniataulu suurelle kaukopartiomiehelle ja Marskin ritarille eli 157-senttiselle Paavo Suorannalle.

Suoranta kertoi saaneensa ritarin arvon repunkannosta, jossa hän lieneekin pienuudestaan huolimatta ollut melkoinen hirmu, koska kerrotaan hänen kantamuksensa painaneen välillä 60 kiloa. Olen kuullut, että pieni hevonen kantaa suunnilleen yhtä suuren kuorman kuin iso hevonen ja sama sääntö soveltunee myös miehiin. Pienellä miehellä ja pienellä hevosella on vähemmän omaa massaa kannettavanaan kuin isommilla lajitovereillaan.

Suoranta oli radisti, mutta radio ei yksin selitä kuorman painoa, koska suomalaisten kehittämä Kyynel-radio painoi vain viisi kiloa ja sen paristot parisen kiloa. Keveydestä huolimatta laitteella pystyi pitämään yhteyttä jopa Hangosta Petsamoon.

Jonkun itsensä pöhköksi lukeneen historian lisenssin muuten kannattaisi tehdä väitöskirja siitä, miten Kyynel-radion keksijät ihmeellisellä tavalla pelastivat Suomen, kun he 90-luvulla olivat Nokian palveluksessa. Niin ainakin uskon sillä varmuudella, jonka täydellinen tietämättömyys synnyttää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyynel_(radio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti