maanantai 9. tammikuuta 2023

Gulag

Tänään olen laskeskellut ruumiita ja synkältä vaikuttaa entisen hyvän itäisen naapurimme historia, vaikka lopullista totuutta en ole vielä onnistunut ruumiiden määrästä selvittämään.

Wikipediasta kaivoin esille seuraavat ruumismäärät, tosin Wikipedian tiedot eivät tietenkään ole luotettavia: Venäjän sisällissodassa tapettiin ehkä 9 miljoonaa ihmistä. Sisällissotaan liittyvässä Venäjän vuoden 1921 nälänhädässä kuoli ehkä 5 miljoonaa lisää.

Maatalouspolitiikkaa kehitettiin Neuvostoliitossa 30-luvun alussa niin pontevasti, että sen seurauksena ainakin 5 mijoonaa kansalaista menehtyi, joista ukrainalaisia ainakin 3 miljoonaa. Tosin nämä luvut voivat olla paljon suuremmatkin.

Stalinin ajan terrorista, jonka ruumiiden määrää olen yrittänyt selvittää mm. juuri ilmestyneestä Anne Applebaumin Gulag-kirjasta, voisi päätellä sen, että teloitettuja olisi ollut pari miljoonaa.

Vankileireille päätyi ehkä 18 miljoonaa, joista ehkä kolmannes ei enää palannut, välttämättä kaikki eivät menehtyneet leireillä. Ilmeisesti myös väestön pakkosiirtojen yhteydessä kuoli paljon ihmisiä, mutta siitä asiasta tilastoja ei löydy.

Voi hyvinkin olla, että mikäli 30-luvun nälänhädän kuolleet lasketaan Stalinin ansiolistalle, niin arvio siitä, että terrorissa olisi kuollut noin 20 miljoonaa ihmistä, on lähellä totuutta. Sitten pitää tietysti muistaa, että toisessa maailmansodassa neuvostoliittolaisia kuoli noin 25 miljoonaa, joten verinen on entisen hyvän itäisen naapurimme historia.

Tässä yhteydessä palaa mieleeni se, että Heinolaan muutti 1990-luvulla inkeriläisiä ja eräs heistä kaipaili leirille kadonnutta veljeään. Hän epäili, että leirille vietäessä veli oli ollut niin hyvässä lihassa, että hän saattoi tulla heti syödyksi. Pidin sitä silloin hirsipuuhuumorina, mutta Gulag-kirjan luettuani en enää pidä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti