sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Vanhoja hiihtotuloksia

 Telluksen tilanne on niin huolestuttava, että olen tänään virkistänyt mieltäni tutkimalla sosialistisesta mediasta vanhoja juoksu- ja hiihtotuloksia. Törmäsin kyseisessä keskusteluryhmässä seuraavaan ei-suonenjokelaisen urheilumiehen tietokilpailukysymykseen: Ketä maajoukkueryhmän hiihtäjää kutsuttiin aikoinaan Lempyyn puutarhuriksi?

Olen melkein Lempyyn naapurikylältä kotoisin, mutta en osannut vastata ja kysymys sai minut tuntemaan häpeää puutteellisesta hiihtotuntemuksestani. Oikea vastaus olisi ollut Liisa Suihkonen, Suonenjoen Vasama ja hieman ihmettelen asiaa, koska mielestäni Liisa, jolla on isohko paperipussillinen olympia- ja muita arvokisamitaleja, on kotoisin ihan toiselta puolelta Suonenjokea.

Keskusteluryhmästä löytyi myös Puijon kisojen 50 km:n tulokset vuodelta 1974 ja nekin asiat saivat minut tuntemaan häpeää hiihtotietämykseni puutteellisuudesta. Puijon kisat olivat siihen aikaan suuri tapahtuma, joten ei ollut yllätys, että voittaja oli kaksinkertainen olympiavoittaja Norjan Pål Tyldum. Ulkomaalaiset saivat myös muita hyviä sijoituksia.

Yllättävää kuitenkin on, että kilvassa 11. oli ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Yrjö Salpakari Suonenjoen Vasama, 13. oli Toivo Makkonen Kuopion Elo ja 14. Olavi Häyrinen Siilinjärven Ponnistus. Minulla on kuitenkin vahva mielikuva siitä, että Makkonen ja Häyrinen ovat alun perin Suonenjoen poikia. Muistelen, että Makkos-Topi, joka oli työläishiihtäjiä ja Suonenjoen Kunnon kasvatteja, voitti joskus 60-luvun puolivälin paikkeilla jopa olympiakävijä Niilo Väisäsen, joka muuten on ilmeisesti maamme ensimmäinen Hiihto-Niilo.

Muuten Salpakarin Yrjö oli Sapporon tiukassa 20 km:n ampumahiihtokisassa 5. ja menetti olympiakullan yhden 0,5 mm ohimenneen laukauksen vuoksi.

Yrjön kova suonenjokelainen kilpakumppani Mauri Röppänen muuten voitti ampumahiihdossa kaksi olympiahopeaa ja MM-mitaleja hänellä on isohko paperipussillinen sekä ammunnasta että ampumahiihdosta. Moskovan olympiakisoissa Mauri jäi ammunnassa neljänneksi ja hävisi pronssin yhdellä pisteellä, joka saattoi myös johtua yhdestä 0,5 mm:n ohilaukauksesta. Röppänen saattaisi olla paremmalla onnella hyvinkin ainut sekä kesä- että talvilajeissa olympiamitalin voittanut suomalaisurheilija.

 

Vanhoja hiihto- ja juoksutuloksia voi tutkia tästä https://www.facebook.com/groups/192960478644628 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti