keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Valco-Sorsa

Luin tuossa professori Henrik Meinanderin Kalevi Sorsan elämänkerran nimeltään Kansakunnan kakkonen ja kirja palautti mieleeni Veikko Vennamon Sorsalle antaman hellittelynimen Valco-Sorsa.

Tämä hellittelynimi liittyy tapaukseen, jossa valtio yritti 70-luvun lopulla perustaa Imatralle kuvaputkitehtaan, joka kuvaputkihanke ei oikein mennyt putkeen, vaan aiheutti valtiolle silloisen kehittymättömän Suomen oloissa käsittämättömän suuret, eli 140 miljoonan markan tappiot, jotka nykyrahassakin ovat hirmuiset eli peräti 70 miljoonaa euroa, joka on yhden hävittäjän hinta. Voi hyvinkin olla, että Valco-skandaali katkaisi Kalevi Sorsan presidenttitien.

Tosin Valcon veron maksajille aiheuttamat menetykset olivat kuitenkin jonkin verran pienemmät kuin Soneran Umts-kauppojen parikymmentä vuotta myöhemmin, jolloin Sonera osti Saksasta ilmaa. Umts-skandaalin tappiot olivat nykyrahaksi muutettuna noin 5 miljardia euroa eli reilut 80 kertaa Valco-skandaalia enemmän. Paljon mahdollista, että Umts-skandaali katkaisi Olli Heinosen presidenttitien.

Nähtäväksi jää, paljonko nyt käsillä oleva Fortumin Uniper-skandaali tulee suomalaisille maksamaan. Lehdissä on puhuttu noin 7 miljardin euron tappiosta, joka on sata kertaa Valcon tappioita enemmän, mutta täyttää varmuutta asiasta ei ole eikä täyttä varmuutta ole siitäkään, kenen presidenttitie on nyt katkeamassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti