lauantai 29. lokakuuta 2022

Napaisuus

Eiliset dosentti Bäckmanin Nato-keskustelijat vastustivat yksinapaista maailmaa, jota myös tyranni Putin vastustaa kiivaasti. Tosin yksinapainen maailma ei ole nytkään, vaan pikemminkin kolminapainen.

Nimittäin ihmiskunnan bruttokansantuotteesta Usa:n osuus on noin 25 %, Eu:n reilut 20 % ja Kiinan vajaat 20 %. Toisaalta ostovoimaindeksillä tarkastettu bkt on Kiinassa jo enemmän kuin Usa:ssa.

Jos taas samaksi navaksi lasketaan koko lännen leiri, eli valtiot, jotka luokitellaan demokratioiksi ja ihmisoikeuksia kunnioittaviksi oikeusvaltioiksi, eli mukaan otetaan myös Iso-Britannia, Australia, Kanada, Etelä-Korea ja Taiwan, niin tämä napa tuottaa ihmiskunnan bkt:sta noin 70 %.

Niinpä, kun Bäckmanin Nato-keskustelijat korostivat sitä, että Venäjä on nyt sodassa koko kollektiivista länttä vastaan, niin pitää muistaa, että läntisen maailman bkt on noin 40 kertaa Venäjän bkt:a suurempi, joka on vain 1,8 % ihmiskunnan koko bkt:sta. Niinpä Venäjällä on haasteellinen tehtävä voittaa ilman ydinaseita ja niidenkin avulla Putinkin ymmärtää päätyvänsä vain tasapeliin.

Tosin Ukrainalle Venäjän pitäisi sodassa pärjätä, sillä sen bkt on seitsemän kertainen Ukrainaan verrattuna. Muistelen lisäksi, että Venäjän sotilasbudjetti oli ennen erikoisen sotilasoperaation alkamista 16 kertaa Ukrainan sotilasbudjettia enemmän, joten ymmärrettävää on, että Putin uskoi voittavansa sodan kolmessa päivässä.

Asiaa pitkään pohdittuani olen tullut siihen tulokseen, että Putinin Venäjä ei tule koskaan olemaan maailman napa, vaan parhaimmillaankin pelkkä Kiinan aputalous. Mielestäni napa ei ole oikea ruumiinosa kuvastamaan Putinin Venäjää, vaan paremmin sitä kuvastaa eräs muu ihmiskehon paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti