perjantai 21. lokakuuta 2022

Suonenjoen maineikkaat urheiluhierojat

Kuten olen muistaakseni aiemminkin kertonut, niin Suonenjoen urheiluhistorian sankaritarusto on pitkä ja paksu kuin gorillan käsivarsi. Mutta myös Suonenjoen urheilulääketieteelliset perinteet ovat kunniakkaat.

Nimittäin eilen tietooni saatettiin, että siihen aikaan, kun Suomi oli ylivoimaisesti maailman paras mäkihyppymaa ja Kuopio maailman ylivoimaisesti paras mäkihyppykaupunki, niin koko Suomen mäkimaajoukkueen hierojana toimi Suonenjoen Iisvedellä asunut hieroja Armas Angelin. Hänen asiakkaanaan kävi myös maailman mäkihyppyhistorian kirkkain tähti Matti Nykänen, joka muistetaan paikkakunnalla hienona herrasmiehenä, joka aina muisti tuoda hierojalleen kukkapuketin.

Myös legendaarinen itseoppinut urheiluhieroja Asko Vehviläinen oli Suonenjoen poikia. Antti Ruuskasen elämänkerrassa valmentaja Jarmo Hirvonen ylistää Vehviläistä, joka katkaisi kovilla kourillaan nuoren ja lupaavan keihäänheittäjä Ruuskasen vammakierteen ja joka välillä oli tämän mukana ulkomaan leireilläkin.

Jarmo Hirvosen mukaan: "Sillä oli huono kuulo eikä mitään kännyköitä tai pankkikortteja, siksi siitä piti huolehtia. Miehellä ei ollut herätyskelloa tai kelloa, mutta se oli äärimmäisen pätevä jätkä. Aina kun Antti lähti täältä Tanhuvaarasta, soitin Askolle, että nyt se on tulollaan, ja se hoiti yli kymmenen vuotta ilmaiseksi Anttia, ei ikinä ottanut penniäkään."

Tosin Antti Ruuskasella saattoi olla muitakin kuin urheiluhieronnallisia syitä vierailla Suonenjoella, sillä hänen puolisonsa Tuula Moilanen on mansikkakaupungin tyttöjä. Niinpä luokittelisin Antti Ruuskasen melkein Suonenjoen pojaksi osaksi paikkakunnan urheiluhistorian sankaritarustoa, joka on pitkä ja paksu kuin gorillan käsivarsi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti