tiistai 25. lokakuuta 2022

Päivän mietelause

Vaan eipä Risto Rytistä kertovassa Kylmästi laskevassa miehessä kerrottu siitä, että vaikka Ryti olikin yleensä kylmästi laskeskeleva mies, niin aina kylmä laskeskelu ei hänelle riittänyt, vaan mies turvautui myös selvänänäkijöihin. Ihan mielenkiintoista olisi tietää, missä määrin neiti Aino Kassinen, jonka luona presidentti vieraili, vaikutti maamme poliittisiin ratkaisuihin.


Presidentti Rytin kiinnostuksen parapsykologiaan saattoi hyvinkin synnyttää hänen vaimonsa Gerda, joka oli 1930-luvulta alkaen vakaumuksellinen spiritualisti. Hänellä oli oman uskomuksensa mukaan myös selväkuuloisuuden lahja, ja hän oli jossakin vaiheessa päivittäin puheyhteydessä henkioppaansa kanssa. Voi hyvinkin olla, että Gerda Ryti oli yhdessä selvänänäkijä Aino Kassisen kanssa sota-aikana tärkeitä vaikuttajia maamme poliittisessa elämässä.


Kesän 1944 suurhyökkäyksen pahimmassa vaiheessa heinäkuussa 1944 alkoi Suomen Yleisradio soittamaan Gerda Rytin toivomuksesta joka päivä klo 12.00 Turun tuomiokirkon kelloja, ja tämä perinne taitaa jatkua yhä; tosin muistelen, että välillä soitetaan vaihtelun vuoksi muidenkin kirkkojen kelloja. Tietääkseni tätä ohjelmaformaattia ei ole keksitty missään muussa maassa.
 

Muuten ainakin minun nuoruudessani, jolloin maassa oli vain yksi radioasema, radiossa luettiin joka päivä päivän mietelause, jonka muistelen aina olleen hyvin syvä- ja vakavahenkisen. En keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö mietelauseohjelmaformaatti ole myöskin Gerda Rytin sota-aikana keksimä.


Tiettävästi yhden ainoan kerran päivän mietelauseen historiassa on kuitenkin poikettu mietteen syvä- ja vakavahenkisyydestä. Aunuksen radion toimittaja Pekka Tiilikaisella oli ilmeisesti vähän huono päivä ja kun hän ei mitään syvällisempää keksinyt päivän mietelauseeksi, niin hän kertoi eetteriin, että "Sotamies Huttunen on Äänislinnan asemalla todennut, että valtio se vaan sitä viinan hintaa nostaa".


Radioselostaja Pekka Tiilikainen ei työssään vähästä hätkähtänyt ja siitä todistaa tämä nauhoite, jossa hän selostaa sitä, kuinka lentokone yrittää hänet tappaa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/30/pekka-tiilikainen-reportterina-lentohyokkayksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti