torstai 20. lokakuuta 2022

Eddie The Eagle

 Pari iltaa sitten nähdystä maailman huonoimmasta mäkikotkasta Eddie The Eagle Edwardsista kertovasta eittämättömiin tositapahtumiin perustuvasta elokuvasta ilmeni, että Matti Nykänen oli kielimiehiä, sillä pystyi käymään mäkitornissa Edwardsin kanssa virheettömällä englannilla syvällisiä keskusteluja elämästä, mäkihypystä ja sen tarkoituksesta. Turhaan mäkivalmentaja Matti Pullin tytär ei siis opettanut Matille englantia. Tosin opetettavan pitkäjänteisyys riitti vain yhden tunnin mittaiseen opetustapahtumaan.

Omaa hyppyharrastustaan Matti perusteli Eddielle, että jos hän ei harrastaisi mäkihyppyä, niin hän sen sijaan, nyt en ihan tarkkaan muista mitä termiä hän kyseisestä harrastuksesta elokuvassa käytti, harrastaisi koko ajan seksuaalihässimistä. Tuo saattoi hyvinkin olla perusteltu näkemys asiasta.

Elokuvassa käyty keskustelu Eddien kanssa paljasti sen, että Matti oli pohjimmiltaan todella syvähenkinen nuorukainen, sillä hän totesi painokkaasti heikkolahjaiselle kilpakumppanilleen virheettömällä lontoon kielellä, että "hyppäämme, koska siten pyrimme vapauttamaan sielumme". Tuo mielipide sisältää varmasti jonkin suuren syvällisyyden, mutta minulle se ei kuitenkaan oikein avaudu.

Muuten viime kesänä Jyväskylässä paljastettiin monumentti Matti Nykäsen kunniaksi, mutta minusta tämä muistomerkki ei kosketa meitä Matin todellisia ystäviä. Niinpä olen vahvasti sitä mieltä, että kun Suonenjoen Ystävyydenpuisto tulevaisuudessa muutetaan Ongelmapatsaspuistoksi, niin sinne pystytetään Matti Nykäsen näköispatsas ja mieluiten vielä alastonpatsas, jossa Matti esitetään suorittamassa Calgaryn kisojen isonmäen voittohyppyä. Mallia patsaalle voi ottaa Paavo Nurmen juoksijapatsaasta, jossa hän juoksee alasti hippulat vinkuen ja Helena Takalon hiihtäjäpatsaasta, jossa tämä painaa alasti menemään uskoakseni tissit lotisten.

Matti Nykäsen patsaan sijoittamista Suonenjoelle voi perustella sillä, että hän kävi säännöllisesti paikkakunnalla Asko Vehviläisen hierottavana ja oli uskottavan silminnäkijälausunnon mukaan aina hierojalla käydessään huomaavainen herrasmies. Lisäksi patsaan sijoituspaikkaa voi perustella sillä, että Matti Nykäsen serkkuja asuu Lempyyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti