perjantai 7. lokakuuta 2022

Nobelin rauhanpalkinto

 

Mielenkiinnolla odotin, minkä yllätyssyntymäpäivälahjan Ukraina lähettää tyranni Putinille, mutta yllätyslahjan antoivatkin norjalaiset, jotka myönsivät Nobelin rauhanpalkinnon Värtsilässä syntyneelle toisinajattelija Ales Bjaljatskille, joka juhlii nyt palkintoaan Valko-Venäjän vankilassa.
 
Eli melkein Uukuniemelle tuli tämänvuotinen rauhanpalkinto, sillä Baljatskin syntymäpaikka vanha-Värtsilä sijaitsee siinä rajan takana ihan Uukuniemen lähellä. Tynkä-Värtsilä on sen sijaan Suomen puolella ja se tunnetaan parhaiten siitä, että Marjo Matikainen pitää siellä hotellia.
 
Ymmärrän pitkälle sitä, että Ales Bjaljatskista tuli toisinajattelija, koska Värtsilä oli muutama vuosikymmen sitten, jolloin siellä ensi kerran kävin, lievästikin sanottuna vähemmän houkutteleva taajama. Tiettävästi ainut myönteiseltä kuulostava asia siellä oli suuri HIV-positiivisten määrä, joka seikka ei häirinnyt suomalaisia miehenpuolia, jotka kävivät siellä vedättämässä kellojaan.
 
Tarinan mukaan joku värtsiläläinen äiti halusi suojella tytärtään suomalaismiehiltä ja leikkautti tyttärensä pään kaljuksi, mutta se ei vähentänyt suomalaismiesten mielenkiintoa tytärtä kohtaan vaan pikemminkin päinvastoin. 
 
Se myönteinen asia täytyy Putinille merkkipäivänään sanoa, että hänen valtakaudellaan elämä rajantakaisessa Karjalassa on kohentunut valtavasti. Välttämättä asia ei johdu Putinista, vaan myös korkea öljynhinta sitä aikoinaan selitti.
 
Unohtaa ei sovi sitäkään, että tietyissä asioissa riistokapitalismi toimii hyvin ja saa jotkut asiat järjestymään, jos virkavalta ei siihen pysty. Esimerkiksi näyttelijä Ville Haapasalo kertoo viimeisimmässä kirjassaan siitä, kuinka hänet jälleen kerran ryöstettiin Moskovassa. 
 
Miliisille oli tietysti tapauksesta turha valittaa, mutta Ville kääntyikin yksityisen sektorin eli turvallisuuspalveluja myyvän kasakkajärjestön puoleen. Niinpä ryöstetty lompakko palautettiin rahoineen puolen tunnin kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti