tiistai 11. lokakuuta 2022

Häkäpöntöt

Energia- ja polttoainepula uhkaa maatamme ja niinpä uhkakuviin varauduttaessa varsinkin yksityisautoilua harrastavan kannattaa huomioida Pekka Niirasen Työleirien saaristo -kirjasta löytyvä asiantuntijan laskelma viime sodan ajalta.

Jos auto muutetaan häkäpöntöllä toimivaksi, niin yhden bensalitran korvaamiseen tarvitaan 1,5 kiloa puuhiiltä tai 2,5 kiloa puupilkkeitä. Yhdestä halkomotista tulee 1200 litraa pilkkeitä, jolla kuorma-auto pystyi Erkki Pihkalan laskelman mukaan ajamaan jopa 400 kilometriä.

Tosin muistelen, että ainakin sota-ajan autojen bensamoottorin tehot laskivat puoleen, kun se muutettiin puukaasulla toimivaksi, joten epäilen, että vaikka halkomotilla kuorma-auto ajoi jopa 400 kilometriä, niin kuorma oli pienempi tai matka taittui hitaammin kuin bensalla ajettaessa.

Ihmettelen muuten sitä, ettei sota-aikana ymmärretty biokaasun tarjoamia mahdollisuuksia. Oman Pilliklubi-5-askin kanteen tekemäni alustavan roknoosin mukaan kymmenen lehmää riittää turvaamaan yhden traktorin polttoainetarpeen maassamme.

Tosin ilmeisesti lanta pitää ensiksi muuttaa kaasuksi erityisessä mädätyssäiliössä, mutta ihan varma siitä en ole. Joku asiasta kiinnostunut voisi kokeilla sitä, että jos lehmän tai sian paskan lapioi suoraan tankkiin, pyöriikö kone sillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti