maanantai 17. lokakuuta 2022

Kuka tappoi Davey Mooren?

Viimeisimmän Kupsin kotiottelun katsomossa kävi mielessäni, että velvollisuuteni olisi soittaa Itä-Suomen työsuojelupiiriin ja ilmoittaa, että sen tulisi pikaisesti määrätä työsuojelusyistä kypärät pakollisiksi ainakin ammattilaisjalkapallo-otteluihin, koska laskin, että Kups-Honka-ottelun aikana jalkapallotyöläisille sattui kolme aivotärähdyksen aiheuttanutta työtapaturmaa.

Nyt minusta tuntuu, että työsuojeluilmoitukseni tulisi koskea myös nyrkkeilyä. Eilen ammattinyrkkeilijä Robert Helenius sai Suomen nyrkkeilyhistorian toiseksi tärkeimmässä ottelussa erittäin vakavan näköisen aivotärähdyksen. Toivotaan, että Helenius toipuu ja tulee myöhemmin elämässään välttymään nyrkkeilijöiden ammattisairauksilta, joita ovat parkisonintauti ja alzheimer.

Hyvin ei käynyt vuonna 1962 Suomen nyrkkeilyhistorian tärkeimmässäkään ottelussa, jossa Olli Mäki kohtasi maailmanmestaruusottelussa Davey Mooren. Matsissa ei käynyt hyvin, koska liikaa laihduttanut mies tyrmättiin pahasti jo toisessa erässä.

Siitä huolimatta pahasti tyrmätty nyrkkeilijä piti tuota päivää elämänsä onnellisimpana, koska hän sinä päivänä osti sormuksen tulevalle vaimolleen, joka liitto kesti loppuun asti. Olli Mäestä kertovan elokuvan Hymyilevä mies lopussa on liikuttava kohtaus, jossa nuorta Mäen pariskuntaa esittävät näyttelijät sivuuttavat kadulla hyvin onnellisen näköisen kypsään ikään ehtineen pariskunnan, jonka nähtyään nuoripari pohtii, että tuleekohan meistäkin joskus tuollaisia. Vastaantulijat olivat oikea Olli Mäki ja hänen oikea vaimonsa.

Olli Mäen ja Davey Mooren MM-ottelu kohosi myöhemmin maailman kulttuurihistoriaan, koska Bob Dylan levytti pian sen jälkeen kappaleen nimeltään Kuka tappoi Davey Moore. Olli Mäki se tappaja ei ollut, vaan Moore menehtyi puoli vuotta Helsingin vierailunsa jälkeen seuraavassa MM-ottelussaan saamaansa aivovammaan. Dylanin esityksen ja Mooren viimeisen ottelun lopun voi katsoa ja kuunnella tästä linkistä: Bob Dylan - Who Killed Davey Moore. Fight Video and Lyrics - YouTube

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti