torstai 9. marraskuuta 2023

Tulilahden murhamysteeri

Mikko Pennasen kirjasta Tulilahden murhamysteeri ilmenee, että mysteerinen mopomies Runar Holmström kunnioitti läsnäolollaan loppukesästä 1959, eli Tulilahden murhien aikaan, entistä asuinkaupunkiani Heinolaa.

Asiasta on olemassa luotettavat todisteet, koska kaksi Heinolan poliisilaitoksen poliisimiestä, ylikonstaapeli Reino Hiltunen ja konstaapeli Aimo Wahlstedt, kertoivat kuulustelussa, että he olivat nähneet 21.8.1959 Heinolassa silloisen R----nniemen rannalla Runarin paistattavan päivää uimahoususillaan.

Poliisikaksikko ei puuttunut tapahtuneeseen, sillä ilmeisesti heidän arvionsa mukaan kyseessä ei ollut rikos eikä Runaria silloin epäilty Tulilahden murhamieheksi. Kuitenkaan Holmström ei tuolloinkaan ainakaan täysin pystynyt pitäytymään rikoksettomaan elämäntapaan, koska lähistöllä uimassa olleilta kahdelta naiselta oli samoihin aikoihin varastettu alushousut.

Kyseiset alushousut löytyivät myöhemmin, kun Runar oli muista syistä kiinniotettuna, tämän hallusta. Ensiksi mies kertoi varastaneensa alushousut puhdistaakseen niillä mopediaan, mutta myöhemmin hän muutti kertomustaan ja väitti varastaneen alushousut puhdistaakseen niillä polkupyöräänsä.

Myöhemmin ylikonstaapeli Hiltunen kävi esittelemässä poliisin takavarikoimia alushousuja asianomistajaneitosille, mutta syistä, joita voi vain arvailla, nämä eivät tunnistaneet niitä omikseen.

Asuin aikoinani 16 vuotta Heinolassa, mutta niin pitkälle oli maamme siihen aikaan suomettunut, etten kuullut koskaan puhuttavan R----nniemestä; ilmeisesti paikan nimi oli muutettu paremmin Pariisin rauhansopimusta vastaavaksi. Sen sijaan kuulin eräiden neuvostovastaisten tahojen puhuvan Heinolassa kasvavasta uhanalaisesta kasvista nimeltään r----nverijuuri, mutta yleensä tuota kasvia kutsuttiin idänverijuureksi.

Lisätietoa Tulilahden murhamysteerikirjasta löytyy tästä linkistä https://www.kulttuuritahdet.com/uutiset.html?a100=226053 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti