torstai 23. marraskuuta 2023

Homostelun tuntua


Rautalammin museo valmistui juuri ennen talvisotaa, ja Viipurin taidemuseon kokoelmia tuotiin sinne turvaan jo lokakuussa 1939. Museo säilytti merkittävää taidekokoelmaa vastikkeetta vuoteen 1952.

Viipurin taiteenystävät lahjoitti kiitoksena saamastaan Peuran museosäätiön tuesta Viipurin taideaarteita-näyttelyssä esillä olevan Petter Langin kirkkomaalauksen Kristus Getsemanessa vuodelta 1771. Jääsken kirkkoon alkujaan tehdyn maalauksen omistaa nykyään Rautalammin seurakunta.

Likaisen mielikuvituksen omaavana ihmisenä en yhtään ihmettele, että Jääsken seurakunta halusi päästä maalauksesta eroon. Ainakin minusta, joka tosin ymmärrän taiteesta vain juuri sen verran, että jäin kansakoulussa laiskanläksylle vaahteranlehden piirtämisestä, Getsemanessassa on lievästikin sanottuna pilapiirrosmaisia piirteitä.

Kovasti on maalauksen Jeesuksella hurmioitunut ilme, kun enkeli, jonka sukupuolesta en ole täysin varma, häntä likistelee. Minusta taulussa on jopa selvää homostelun tuntua, johon ainakin Räsäs-Päivin olisi syytä puuttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti