lauantai 25. marraskuuta 2023

Marskin Mersu

Aamuvarhain tuli tv:stä mielenkiintoinen vuonna 2017 valmistunut ohjelma Mannerheimin Mersusta, jonka Hitler lähetti hänelle joulukuussa 1941, eli ehkä se oli joululahjaksi tarkoitettu. Se ei siis ollut syntymäpäivälahja, vaan 75-vuotislahjaksi kesäkuussa 1942 Marskille annettiin Saksasta kolme maastoautoa.

Mannerheimin Mercedes Benz 770 F-Cabriolet tai myös Grosser Mercedes Offener Tourenwageniksi kutsuttu auto oli kova rauta. Se oli yksi aikakautensa kalleimmista ja hienoimmista kulkuneuvoista. Tämä Auto on 4100 kiloinen, 230 hevosvoimainen ja 170 kilometriä tunnissa kulkeva, panssaroitu kolossi. Korkeaoktaanista lentokonebensiiniä se kulutti maantieajossa peräti 27 litraa sadalle, mutta kovin usein sitä ei tarvinnut tankata, koska tankkiin mahtui peräti 195 litraa.

Tämän panssaroidun Mersun pohja on kuusimillistä terästä, kori vähän ohuempaa ja lasitkin ovat 40 milliset, joten ilmeisesti auto suojaa pieniltä miinoilta ja pistoolin luodeilta.

Sodan jälkeen Mannerheim luopui Mersustaan ja se päätyi Ruotsiin, josta se myytiin Amerikkaan. Ohjelmassa haastatellaan ohjelman tekohetkellä auton silloista 94-vuotiasta omistajaa, joka oli eläkkeellä oleva Usa:n ilmavoimien kenraali, joka vaikutti lupsakkaalta mieheltä ja hän vakuutti naureskellen, ettei häntä välttämättä tarvitse ampua, jotta hän luopuisi Mersustaan.

Luulenpa, että Marskin panssaroitu Mersu olisi melkoinen vetonaula, vaikkapa Parolan panssarimuseossa. Uskon, että suomalaiset voisivat sen ostaa muutamalla miljoonalla eurolla ja uskonpa, että kansalaiskeräyksellä tuon summan saisi kokoon varsinkin, jos Mannerheimin vakavaraiset suomalaiset sukulaiset, eli Julinit ja Ehrnroothit, innostuisivat asiasta.

Tuollainen kansalaiskeräys saattaisi tietysti herättää poliittista pahennusta, mutta siinä tapauksessa kannattaisi muistuttaa, että marsalkka Mannerheimin veli majoitti Tukholmassa V. I. Leniniä, joka antoi Suomelle itsenäisyyden; ainakin niin muistelen lukeneeni jostain.

Erittäin hämärä ja varmaankin väärä mielikuva minulla on siitäkin, että joku Mannerheim-niminen henkilö olisi toiminut Ruotsin opiskelijoita ja älymystöä viehättäneessä maolaisessa liikkeessä iloisella 1970-luvulla, mutta siitä ei silloin puhuttu, koska se oli ulkopoliittisesti arveluttavaa.

Ohjelman Mannerheimin Mersusta voi katsoa tästä: https://areena.yle.fi/1-3995499

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti