perjantai 24. marraskuuta 2023

Ripsuminen

Kuopiossa syntyneen Juho Rissasen syntymästä on kulunut 150 vuotta, joten on ihan paikallaan, että Rautalammin museon Viipurin taideaarteiden joukossa oli myös tuo kylpeviä naisia esittävä työ. Vaikka olen kuvataiteellisesti niin lahjaton ihminen, että jäin tietääkseni Suomessa ainoana laiskanläksylle piirustuksesta, niin siitä huolimatta taiteellinen lahjakkuuteni riitti ihmettelemään tuota taulun koivunoksaa ja sen merkitystä. Joku merkityshän silläkin varmasti on.

Ehkä koivunoksa edustaa työssä jonkinlaista savolaista huumoria. Selvästikin yksi alastomista neitosista vihtoo oksalla toisen alastoman neitosen intiimialuetta. Otaksun, että kyseessä on ripsuminen, jolla ennen hyväiltiin alastomien neitosten sijasta lypsettävien lehmänkantturoiden intiimialuetta, kun yritettiin karkottaa lypsämistä häiritseviä perskärpäsiä.

Mutta joka tapauksessa lupsakka huumorimies oli Juho Rissanen, vaikka hänen lapsuutensa oli ankea. Isä kuoli viinaan Juhon ollessa 10-vuotias, jonka jälkeen pikkupojasta tuli perheen huoltaja. Hyvin hän perheestään huolehtikin, koska rutiköyhästä Pikku-Juhosta tuli lopulta upporikas taiteilija, vaikka taiteella ei tässä maassa yleensä rikastuta.

Juho Rissanen oli hyvin tuottelias taiteilija ja sellaista olen kuullut kerrottavan, että tuotteliaisuuden selitys oli se, että hän hyödynsi kovasti oppipoikiaan taulutuotannossaan. Mutta niinhän Savossa sanotaan, että "hullu töetä tekköö, viisas piäsöö vähemmälläkin". Esimerkiksi Pohjanmaalla ei tuollaista sanontaa tunneta.

Mutta ovat muutkin menestyneet suomalaistaiteilijat osanneet käyttää halpaa aputyövoimaa. Kerrotaan, että kerran kun Reidar Särestöniemi oli käymässä taulukauppaneuvotteluja vuorineuvosten kanssa Särestöniemen ateljeessaan, saapasteli paikalle Reidarin veli Antton pensseli kädessään ja kysyi, että "pannaanko lissää punasta".

Olen kuullut myös sellaista, että kerran eräs vuorineuvos soitti Reidarille ja valitti, että maali varisee tämän kalliista maalauksesta. Reidar vain kysyi, että "vieläkö hinta näkkyy" ja kun kuuli hinnan vielä näkyvän, niin hän ihmetteli, että "mitä sinä sitten valitat".


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti