keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Rajalla

 Jotenkin järkyttävä on aikoinaan Helsingin Sanomissa julkaistu viimeinen Uuno Kailaasta otettu valokuva. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005685722.html . Kuolemansairas luurankomaisen laiha mies siinä tuijottaa kameraa palavin silmin. Kailas kuoli muutama päivä kuvan ottamisen jälkeen 31-vuotiaana.

Tavallaan tahattoman koomista on se, että muutama vuosi aiemmin tuon näköinen tuberkuloottinen runoilija kirjoitti runon rajalla, jossa hän uhoaa idän suuntaan luullakseni luisevaa nyrkkiään heristäen, että: "Ei ota vieraat milloinkaan kallista perintöänne. Tulkoot hurttina aroiltaan! Mahtuvat multaan tänne."

Minusta hän ei kuitenkaan ollut mikään sotahullu suursuomihörhö, vaan herkkä taiteilija, joka vaistosi ihan oikein ajan hengen 30-luvun alussa ja osasi aivan oikein ennustaa, kuten eräässä Rajalla-runon säkeessä sanotaan, että verta on näkevä aamu. Niinhän siinä muutama vuosi myöhemmin sitten tapahtuikin.

Nykyisessä ajassamme on paljon yhteneväisyyttä 1930-lukuun, mutta en jaksa uskoa, että meillä Suomessa verta on näkevä aamu, koska Venäjä ei näytä sotimisessa pärjäävän kunnolla edes Ukrainalle ja Nato on sentään sotilaallisesti Ukrainaa hirmuisen paljon vahvempi. Muistelen, että Venäjän osuus maailman bkt:stä on vajaat 2 %, mutta kollektiivisen lännen, johon lasken kuuluviksi myös Japanin, Etelä-Korean ja Taiwanin on noin 70 %.

Mutta vaikka aamu ei olisikaan näkevä verta, niin epäilen, että ellei Ukrainan sotaa saada loppumaan, niin ensi kesänä maamme itärajan pensaikoissa tullaan näkemään paljon kuluku-ukkoja ja maamme rannikolle ilmaantuu paljon venepakolaisia huoltoasemilta ostetuissa 30 euroa maksavissa puhallettavissa muoviveneissään.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa lausuntaa, kun maamme jalkapallomaajoukkueen maalia vartioivan Viljami Sinisalon vaari Veikko Sinisalo esittää Uuno Kailaan runon Rajalla sillä kalliimmalla tavalla eli väristyksin.

Maalivahti Sinisalo kuuluu kulttuurisukuun. Hänen isoisänsä on näyttelijä Veikko Sinisalo, tätinsä näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo ja setä kapellimestari Jarno Sinisalo. Sinisalon serkun isä on Eppu Normaali -yhtyeen Pantse Syrjä. Unohtaa ei sovi sitäkään, että Veikko Sinisalon serkku oli Suomen Kommunistisen puolueen varapuheenjohtaja Taisto Sinisalo.
https://www.youtube.com/watch?v=IgEyaVZ3bqk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti