keskiviikko 22. marraskuuta 2023

DB-3

Muutama vuosi sitten Rautalammin museossa käydessäni luulin nähneeni sen taidekokoelmissa hienon Laila Pullisen räjäytystekniikalla tehdyn veistoksen, mutta tapani mukaisesti olin taas väärässä. Se ei ollutkaan veistos, vaan neuvostoliittolaisen pommikoneen Iljusin DB-3:n osa.

Kone oli suomalaisten talvisodan sotasaalista, joka syöksyi 2.7.1941 syöksykierteessä Konneveteen moottorivian vuoksi ollessaan suorittamassa korkeusnousukoetta. Voi olla, että sotasaaliskoneelle ei meillä pystytty tekemään vaadittavia määräaikaishuoltoja, koska varaosia ei ollut saatavilla.

Koneessa oli kolmihenkinen miehistö. Ohjaaja luutnantti Paul Seger ja tähystäjä luutnantti Lennart Poppius hyppäsivät laskuvarjoilla, mutta ainoastaan tähystäjä selvisi hypystä hengissä. Ohjaajan takertui kuulokkeiden johtoon eikä päässyt irtautumaan laskuvarjostaan vedessä, vaan hukkui. Lentomekaanikko Toivo Pöysti ei hypännyt koneesta vaan menehtyi sen syöksyessä järveen.

Kaikkia koneen osia ei ainakaan hyvän tarinan mukaan saatu nostettua yli 20 metrin syvyydestä. Sodan jälkeen kalamiesten pyydysten mukana nousi kuvan veistosmainen koneenkappale. Minulle on kerrottu, että koneen osia saattaisi vieläkin Konneveden pohjasta löytyä, jonka seikan saatan täten asiasta kiinnostuneiden tietoon.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti