maanantai 20. marraskuuta 2023

Rautalammin museo

Tänään kunnioitimme rouvan kanssa läsnäoloillamme upeaa Rautalammin museota, jossa on nähtävillä mielenkiintoisia Viipurin taideaarteita.

Sen lisäksi, että meissä suonenjokelaisissa synnyttää ihastusta ja kademieltä se, että rautalampilaiset ainakin omasta mielestään perustivat Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, ihastusta ja kademieltä synnyttää myös Rautalammin kohtuuttoman upea museo. Museon rakennutti kauppaneuvos Heikki Peuran vaimo Aina Peura 1930-luvun lopulla vähän ennen sotia.

Kauppaneuvos Heikki Peura oli aikoinaan yksi maamme rikkaimmista miehistä. Hän omisti Suonenjoella ja Kuopiossa erinäisiä mekaanisen puunjalostuksen laitoksia ja siinä sivussa myöskin suuret Korholan ja Haminanlahden kartanot. Peura kuului KOP:n hallintoneuvostoon, eli hän oli tavallaan silloisen KOP:n pääjohtajan ja tulevan presidentin J.K Paasikiven esimies.

Tarina ei kerro, oliko Peura asialla silloin, kun hallintoneuvosto yritti saada pääjohtaja Paasikiven eläkkeelle tämän epäillyn mielenvikaisuuden perusteella, mutta en keksi yhtään kappaletta syitä, etteikö hän olisi voinut olla tulevan presidentin piällysmies. Pääjohtaja lähetettiin psykologiseen tutkimukseen, jossa paljastui, ettei hän ollut mielenvikainen, vaan hän oli ainoastaan saanut vain huonon kotikasvatuksen.

Paasikiven epäilty mielenvikaisuus ilmeni mm. siten, että hänen korottaessaan todella ääntään, hänen hammasproteesillaan oli taipumus singahtaa lattialle. Tosin mielestäni sellaisessa tapauksessa vika ei ole välttämättä äänensä korottajan mielessä vaan hänen tekohampaissaan.

Rautalammin museon perustanut Peuran suku oli kaukaa viisas, koska perustettavalle museolle lahjoitettiin samalla myös 300 hehtaaria metsää, joka riittänee hyvin museon toiminnan turvaamiseen varsinkin, kun nykyäänkin löytyy henkilöitä, jotka ovat valmiit sitä lahjoituksilla tukemaan.

Niinpä esimerkiksi, kun 2020-luvun taitteessa kerättiin rahaa Rautalammin museon kaivattua peruskorjausta varten muun muassa tukikonsertein, niin suuren lahjoituksen, puoli miljoonaa euroa, teki helsinkiläinen, Rautalammilla syntynyt Leena Anneli Saarela, o.s. Pakarinen. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti