lauantai 11. marraskuuta 2023

Onni Happonen

Mystinen on Heinäveden kunta. Siellä sijaitsee mystinen Valamon uusi luostari, siellä tapahtui mystiseksi jäänyt Tulilahden leirintäalueen murhatapaus ja kaiken huipuksi siellä tapahtui myös maamme poliittisen historian mystisin poliittinen murha, kun lapualaiset muiluttajat surmasivat vuonna 1930 kunnallislautakunnan puheenjohtajan, eli silloisen kunnanjohtajan, Onni Happosen.

Wikipedia kertoo tapauksen taustoista seuraavaa:

"Happonen tunnettiin kotipaikkakunnallaan tarmokkaana miehenä, joka pyrki ajamaan erityisesti vähäosaisten asiaa. Toimintansa ansiosta hän sai paljon vihamiehiä paikallisista mahtimiehistä. Happonen oli muun muassa taksoituslautakunnan puheenjohtajan tehtävässään puuttunut perintöosuuksiaan pimittäneiden isäntien toimiin ja vaatinut heitä maksamaan lakisääteiset verot. Lisäksi närkästystä herätti, kun hän oli erään perhetragedian yhteydessä estänyt isättömiksi jääneiden lasten myymisen huutolaisiksi. Happosen mukaan oli kunnan tehtävä huolehtia köyhistä. Hän oli myös riitaantunut nimismiehen kanssa eräästä tietyöurakasta, mikä oikeudessa ratkaistiin Happosen hyväksi."

Lapuan liikkeen miehet kaappasivat Happosen 1.9.1930 kunnallisvaltuuston kokouksesta, vaikka tämä oli kokouksen esityslistan lisäksi ottanut tilaisuuteen mukaansa myös Mauser-pistoolinsa. Hän jopa yritti käyttää asettaan päällekarkaajiensa pysäyttämiseksi, mutta yksityiskohta, jota ei yleisesti tunneta, on, että kyläkauppias, joka myi Happosen aseeseen patruunat, oli tehnyt ns. jäynän ja poistanut niistä ruudin.

Happosen ruumis löydettiin vasta kolmen vuoden päästä muurahaispesästä ja ruumiista saattoi päätellä, että uhria oli rääkätty pahasti. Eräs muiluttaja muistelikin myöhemmin savolaismaisen lupsakkaasti, että "pitihän se Happonen sitten lopettoo, kun se tulj särettyä niin pahasti."

Savon historia-kirjasta luin, että Happosen toisen käden sormetkin oli revitty irti. Saattaa olla, että ne olivat jääneet muilutusauton oven väliin, kun iso ja riski Happonen pisti oikein tosissaan vastaan."

Rapsuitta Happosen surmasta ei selvitty, koska ampujaksi tunnustautunut entinen punakaartilainen työmies Otto Pakarinen sai taposta yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen ja vahtimestari Albin Puustinen vapaudenriistosta kuusi kuukautta. Tuomion jälkeen miehet vakuuttivat ottaneensa syyn niskoilleen rahaa vastaan.

1950-luvun lopulla Pakarinen lopulta otti yhteyttä tapausta tutkineeseen nimismieheen ja ilmoitti olevansa halukas kertomaan tietojaan. Hän ei kuitenkaan ilmaantunut sovitulle tapaamispaikalle. Vuonna 1962 Pakarinen tuotiin pahoinpideltynä Iisalmen sairaalaan. Kotiuttamista edeltävänä iltana hän sai tuntemattoman vieraan ja kuoli seuraavana yönä kallonmurtumaan.

Luin kauan sitten Mikkelin läänin maaherran Urho Kiukkaan muistelmat ja niissä hän kertoo, että heinäveteläiset kyllä tiesivät, kuka oli murhamies, mutta asiasta vaiettiin.

Yle Areenasta löytyy Onni Happosen karmeasta surmasta ohjelma, jossa Åke Lindman kertoo tapauksesta ohjelmasarjassa Ei vanhene koskaan: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/17/musta-murha-valkoinen-totuus-tapaus-onni-happonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti