tiistai 7. marraskuuta 2023

Hetekkavero

Taloustieteilijä Sixten Korkman otti tämän aamun Helsingin Sanomissa kantaa maamme veropolitiikkaan ja esitti pitkän ja ansiokkaan kirjoituksensa lopuksi seuraavaa:

"Suomen veroaste ei ole kohtuuttoman korkea, ja nykynäkymin se on alenemassa tuntuvasti. Olosuhteet huomioon ottaen verotusta tulisi lähivuosina valikoivasti kiristää. Tätä linjaa tukee myös luterilainen moraalimme, joka korostaa yhteisvastuuta. Korkeat verot ovat sivistyksen hinta."

Olen samaa mieltä Korkmanin kanssa. Esimerkiksi fasismin vastainen taistelu, jota nyt Ukrainassa käydään, vaatii länsimaista demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta kannattavilta länsimailta valtavasti lisää resursseja.

Esimerkiksi jokunen viikko sitten Venäjän johtaja Putin vieraili Pohjois-Koreassa ja pyysi ilmeisesti hyvin nätisti lisää aseapua ja niinpä sikäläinen ilmeisen vauraan valtion tyranni toimitti heti miljoona kranaattia, joka vastaa USA:n kolmen vuoden kranaattituotantoa. Muistelen, että Ranska pystyi vähän aikaa sitten lupaamaan Ukrainalle 6.000 kranaattia.

Tässä yhteydessä kannattaa palauttaa mieleen se, että sota-aikana Suomessa oli käytössä ns. hetekkavero, joka oli eräänlainen progressiivinen varallisuusvero, jonka avulla ylläpidettiin monta vuotta satojen tuhansien miesten armeijaa rintamalla ja jonka avulla asutettiin puolisen miljoonaa sotapakolaista.

Hetekkavero oli oli 2,5 – 20% verotettavasta omaisuudesta, joten vero oli melkoisen raskas varsinkin hyväosaisille kansalaisille. Suomen kansallisvarallisuus lienee tällä hetkellä noin 1.000 miljardia euroa, josta valta osa kuuluu yksityisille kansalaisille.

Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta, että Venäjän valtiolla on länsimaisissa pankeissa noin 300 miljardin talletukset ja uskon, että venäläisillä oligarkeilla lienee länsimaissa myös ainakin kymmenien miljardien varallisuus.

En pitäisi suurena vääryytenä vaikka uusi hetekkavero kohdistettaisiin myös venäläisten varallisuuteen ja saaduilla varoilla rahoitettaisiin Ukrainan puolustusta ja jälleenrakentamista.

Hesarin tilaajat voivat lukea Korkmanin kirjoituksen tästä linkistä https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009971658.html?fbclid=IwAR0SKkk99P4XyeOKo2JjY2iPSnQDmQ5TL8RUnWARoFX9JtghouK9QluW3Bk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti