perjantai 17. marraskuuta 2023

Karvapohjasukset

Saamani lukijapalautteen johdosta en käynyt tänään hiihtämässä syysriitteellä, mutta jos olisin muutama vuosi sitten ostanut Sortavalan urheilukaupasta kuvasta löytyvät Karjalan suksitehtaan Tourist-mallit, niin ilman muuta olisin tänäänkin Petäisen riitteelle uskaltautunut.

Nuo Karjalan suksitehtaan Tourist-mallit olivat kolme metriä pitkät ja lähes vaaksan levyiset, joten kyllä ne olivat aikamiehille tarkoitetut. Niihin olisi kuulema saanut pientä lisäkorvausta vastaan lujat ja yksinkertaiset autonrenkaasta leikatut mäystinsiteen, joten jäihin pudonnut olisi saanut ne helposti irti jalastaan.

Sortavalasta ostamani Karjalan-kilpasukset, jotka oli tehty Karhun tehtaan vanhoilla koneilla, maksoivat aikoinaan euroissa parikymppiä ja kyllä ne ovat olleet hyvät kuntoiluvälineet. Samaa hintaluokkaa olisivat olleet nuo aikamiehen metsäsuksetkin.

Tuollaiset Karjalan kolmemetriset hiihtimet ovat kyllä Suomen ryteiköissä turhan hankalat ohjattavat. Uskon, että Venäjän pohjoisten alkuperäiskansojen käyttämät lyhyet ja leveät poronnahalla pohjustetut sukset olisivat vesakkohiihdossa paremmat, mutta ainakaan Sortavalan kaupoista en sellaisia löytänyt.

Poronnahkapohjaiset sukset eivät lipsu eivätkä jäädy vetisissäkään oloissa. Lisäksi ne ovat äänettömät, joka on eränkävijöille tärkeä asia. Luulen, että isoja alamäkiä laskettaessa, ne luistavat sen verran maltillisesti, ettei hiihtäjälle käy samalla tavalla kuin minulle Kyöpelin mäessä viime talvena, jolloin isot mononi juuttuivat ladunreunoihin kiinni ja lensin turvalleni niin, että henki oli paeta ruumiistani.

Nahkapohjasuksia on ainakin kerran käytetty talviolympialaisissa, sillä vuoden 1936 Garmishin olympiaviestissä turkkilaiset hiihtivät sellaisilla. Menestys ei ollut hyvä, koska Jalkas-Kalle oli lykkinyt ikeniä purren tekohampaat taskussa jo maaliin, ennen kuin Turkin ankkuri pääsi viimeiselle osuudelle.

Turkkilaiset olivat ilmeisesti sortuneet väärään välinevalintaan, koska heidän suksiaan ei oltu pohjustettu poron- vaan lampaannahalla ja lammashan on tunnetusti hidas eläin.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti