tiistai 28. marraskuuta 2023

Eino Salmelainen

Jostain syystä isänmaallinen lukiolainen Uuno Kailas ei astunut sisällissodan aikana valkoisen armeijan riveihin, vaikka moni heinolalainen lukiolainen ja partiopoika niin teki. Sen sijaan 18-vuotias Kailas osallistui vuoden 1919 Aunuksen retkeen, jossa hän oli saada kuolemantuomion karkuruudesta ja jossa hänen erittäin läheinen heinolalainen ystävänsä Bruno Schildt sai surmansa.

Rohkenen tuskin edes arvailla ystävyyden syvyyttä. Molemmat pojat olivat partiolaisia. Heinolassa partiojohtajana toimi silloinen lehtimies ja myöhempi teatterijohtaja Eino Salmelainen. Salmelainen oli Uunolle läheinen henkilö myöhemminkin. Salmelainenkin oli Kailaksen tapaan julkimiehimys, kuten muuten tietääkseni myös koko maailman partioliikkeen perustaja oli.

Sisällissodan aikana Salmelainen teki 15-vuotiaista partiopojistaan sotilaita. Muistelmissaan hän ihmettelee, miten innokkaista koulupojista hetkessä tuli kylmäverisiä teloittajia. Salmelaisen johdolla pikkupoikien mekanisoitu kuolemanpartio liikkui polkupyörillä tekemässä tiedustelu- ja puhdistusretkiä.

Näistä asioista Heinolan virallinen historiankirjoitus vaikenee. Muistelen kuitenkin Itä-Häme-lehdessä ollutta 100 vuotta täyttäneen mummon haastattelua ja hän ihmetteli, kuinka kapina-aikaan joku 15-vuotias poikanen kävi ampumassa hänen veljensä. Vastaavanlaiseen pystyivät myöhemmin Kambodzan punakhmerit; hekin käyttivät lapsia kansanmurhan toteuttajina.

Myöhemmällä iällä innokas suojeluskuntalainen Eino Salmelainen vaihtoi leiriä ja hänestä tuli arvostettu ja pitkäaikainen Tampereen työväenteatterin johtaja. Muistelmissaan hän kertoi katuvansa nuoruutensa pahoja töitä. Niinhän se Kekkonenkin teki, joka 17-vuotiaana johti Haminassa siviilimiesten ampumisia.

Kekkonen väitti muistelmissaan, ettei hän muista, oliko hän ampujana vai ei. Epäilen, että hän muisti, sillä ei tuollaisia juttuja voi unohtaa. Ainakin jääkäreille opetettujen Saksan armeijan ohjesäännön mukaan teloitusryhmän johtajan piti ampua varmistuslaukaus teloitetun päähän.

En muista, että Heinolan virallisessa historiassa olisi ollut mainintaa tuosta Eino Salmelaisen johtamasta mekanisoidusta lapsisotilaiden kuolemanpartiosta. Wikipediakaan ei näytä tuntevan teatterineuvos Eino Salmelaisen roolia lapsisotilasosaston johtajana maamme sisällissodassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eino_Salmelainen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti