sunnuntai 13. elokuuta 2023

Venäjän kasvava talous

Vieläkin ihmetyttävät Venäjän Karjalan jättiputken valtaamat heitteille jätetyt pellot. Toista oli ennen sotia. Muistelen, että vaikka Karjalan evakkoja oli vain 10 % kansasta, niin kuitenkin luovutetun Karjalan kivettömät ja hallattomat pellot tuottivat peräti 40 % maamme leipäviljasta. Ja taisi jopa olla niin, että luovutettu Karjala tuotti 20 % maamme bkt:stä.

Kun Venäjällä siirryttiin 90-luvulla riistokapitalismiin, ilmeni, että viljakilon tuottaminen Karjalassa maksaa muutaman centin enemmän kuin Etelä-Venäjällä ja niinpä pellot jätettiin heitteille. Tosin, kun kolme vuotta sitten kävin itärajan takana, huomasin, että jonkin verran peltoja oli otettu taas tuotantoon kiitos lännen asettamien talouspakotteiden.

Jättiputkistakaan ei liene haittaa Karjalan maatalouden ylösajolle, koska amerikkalaiset kehittivät Vietnamin sodan aikana Roundup-myrkyn, joka tappaa rikkaruohot, vaikkakin haittapuolena on, että se myös aiheuttaa syöpää.

Itse typeryyksissäni kuvittelin, että ruplan arvon romahdus lopettaa Ukrainan sodan, mutta historian professori Timo Vihavainen oikaisi minua asiassa toissapäiväisessä blogikirjoituksessaan, kun hän kertoi seuraavaa:

"Venäjän romahduttaminen, jota moni tältä sodalta toivoo, näyttää olevan kovin vaikea päämäärä. Venäjän talouskin on juuri hiljattain tullut Euroopan suurimmaksi ohitettuaan Saksan ostovoimakorjatulla BKT:llä laskien. Venäjällä on, toisin kuin monet näyttävät kuvittelevan, sentään hyvin merkittävät kotimarkkinat ja kotimarkkinateollisuus. Toisin kuin monien muiden maiden talous, se ei perustu kuplaan."

Voi hyvinkin olla niin, että kun Venäjän kauppa ulkomaiden kautta on vaikeutunut, niin maa joutuu panostamaan omaan tuotantoon. Sotakin ehkä vain kasvattaa maan kansantuotetta, koska uusia kranaatteja ja ruumisarkkuja valmistetaan kolmessa vuorossa ja sekin toiminta kasvattaa bkt:ta, vaikka ei lisääkkään kansalaisten hyvinvointia.

Juuri luin jostain, että eräässä ammttikoulussa teinit on velvoitettu kasaamaan droneja yötä päivää 700 euron kuukausipalkalla. Se on Venäjällä ihan hyvä raha, sillä esimerkiksi eläkkeet ovat keskimäärin 200 €/kk.

Professori Timo Vihavaisen blogikirjoituksiin voi tutustua tässä linkissä https://timo-vihavainen.blogspot.com/ .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti