keskiviikko 2. elokuuta 2023

Ernst Lampen

Suomen ensimmäinen matkakirjailija Ernst Lampen, joka oli nimestään huolimatta savolainen, kertoi jossain teoksessaan, että hänen vaarinsa oli tavannut muistaakseni Hollolassa vanhuksen, joka oli ollut kiinnostunut siitä, että vieläkö siellä Nilakassa, joka on nykyään savolainen järvi, on keltamahaisia lahnoja. Tuosta Lampen päätteli, että hämäläiset kesän ajaksi eukkojaan karkuun Savoon soutaneet erämiehet kävivät kalalla Savon saloilla vielä 1700-luvun lopulla.

Välttämättä nuo kalareissut eivät sujuneet rauhanomaisesti enää sen jälkeen, kun savolaiset tekivät matkapuhelimen luokkaa olevan innovaation keksiessään satoisan kaskirukiin ja alkaessaan sen turvin kuninkaan luvalla työntyä hämäläisten perinteisiin erämaihin.

Olen kuullut tarinan, jonka mukaan kun hämäläiset kalamiehet ja savolaiset uudisasukkaat kohtasivat jollain hämäläisten omanaan pitämällä Itä-Suomen järvellä, niin ilmeisesti murteesta päätellen Hollolasta lähteneet eränkävijät huusivat, että "menkää pois, tänne ei enää mahlu". Siihen joku lupsakka savolainen huusi takaisin, että "kyllä tänne mahlutaan, kun teijät ensin tapetaan".

Savolaiset eivät ole samalla tavalla ystävällistä ja nöyrää väkeä kuin vaikkapa karjalaiset, vaan savolaiset ovat röyhkeyteen taipuvaisia, koska he ovat vero- ja asevelvollisuus karkulaisten jälkeläisiä.

Tuo Ernst Lampen oli muuten mielenkiintoinen herra https://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Lamp%C3%A9n .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti