sunnuntai 20. elokuuta 2023

Antti Halonen

Suonenjoen historiallinen kävelyretki todisti eittämättä sen, että hiihtourheilun lisäksi suonenjokelaiset ovat kunnostautuneet jossain määrin myös kulttuurin osa-alueella. Vaikka maamme taidehistorian merkittävimmän kulttuurisuvun edustaja Antti Halonen toimikin Suonenjoen maamieskoulun puunveiston ja rakennusopin opettajana, oli hän kuitenkin myös sen verran arvostettu taidemaalari, että hänen kunniakseen on nimetty Antti Halosen polku hänen entisen työpaikkansa lähelle.

Vaikka Antti Halonen oli opettajan virassa, löytyi häneltä sen verran taiteellista boheemiutta, että hän kulki kesät talvet karvareuhka päässä. Kerran, kun hän oli kesähelteellä kävelemässä karvareuhka päässään tapaamaan kaveriaan huonekalutehtailija Julius Kutvosta, tiedusteli eräs vastaantulija syytä Antin päähinevalintaan. Savolaismaisen lupsakkaasti tämä vastasi, että "mitä se sulle kuuluu".

Muistelen, että Pariisin  olisi Suomea ollut edustamassa peräti neljä Halosta eli taidemaalari Pekka, kuvanveistäjä Eemil, tekstiilitaiteilija Anna ja viulisti Heikki, mutta muistelen myös, että ihan hyvin voi olla, että maamme virallisen kulttuurihistorian mukaan Halosia olisi Pariisissa ollut vain kolme.

Itse olen ollut taiteilija Halosten kanssa sen verran tekemisissä, että Antin tytär yritti vaihtelevalla menestyksellä opettaa minulle englantia. Hänkin oli herkkä ja taiteellinen ihminen, joka jossain koulun juhlassa esitti kanteleen soittoa ja muistelen hänen herkistyneen kyyneliin esityksen aikana. Muistelen myös, että häneltä ainakin melkein pääsi itku yrittäessään opettaa minulle englantia.

Myös opettajani setä viulisti Heikki Halonen oli hyvin herkkä ihminen. Netissä kerrotaan, että Heikki Halonen opiskeli viulunsoittoa myös Genevessä ja Pietarissa ja että Robert Kajanuksen lisäksi häneen asetti toiveita myös itse  Jean Sibelius, joka odotti Halosesta viulukonserttonsa tulkitsijaa. Suuret odotukset aiheuttivat Heikki Haloselle hermopaineen, jota hän ei kestänyt. Hän luopui solistin urasta ja keskittyi orkesterityöhön ja opettamiseen.

Lisätietoa taiteilija Halosista löytyy tästä:

https://www.eemil.fi/halosten-taiteilijasuku/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti